Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλάδο ελαίας στην AMD τείνει η Intel... με 1,25 δισ. δολάρια ανά χείρας

Κλάδο ελαίας στην AMD τείνει η Intel… με 1,25 δισ. δολάρια ανά χείρας

Η Intel και η AMD ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό για τον τερματισμό όλων των νομικών διαφορών τους, συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών περί μονοπωλιακών συμπεριφορών και των δι

Η Intel και η AMD ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό για τον τερματισμό όλων των νομικών διαφορών τους, συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών περί μονοπωλιακών συμπεριφορών και των διαφωνιών τους πάνω σε θέματα ευρεσιτεχνιών.

«Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών υπήρξαν δύσκολες στο παρελθόν, η συμφωνία αυτή θέτει τέλος στις νομικές διαφορές και επιτρέπει στις εταιρείες να επικεντρώσουν όλες τους τις προσπάθειες στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και στην ανάπτυξη», σχολιάζουν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Intel και η AMD συμφώνησαν σε μια πενταετούς διάρκειας ανταλλαγή ευρεσιτεχνιών, ενώ θα αποσύρουν όλες τις εκατέρωθεν προηγούμενες διεκδικήσεις τους.

Η Intel θα καταβάλει στην AMD το ποσό των 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (839,88 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρότερο από το πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ που επέβαλλε η Ε.Ε. στην Intel). Η Intel συμφώνησε ακόμη να υπακούσει σε μια σειρά ρυθμίσεων επιχειρηματικών πρακτικών.

Ως επακόλουθο, η AMD θα αποσύρει όλες τις νομικές τις διεκδικήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης που εκκρεμεί ενώπιον του δικαστηρίου του Delaware στις H.Π.Α., καθώς και δύο υποθέσεων στην Ιαπωνία. Η AMD θα ανακαλέσει επίσης και όλες τις καταγγελίες της προς τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και αρχές ανταγωνισμού ανά τον κόσμο.

Η συμφωνία θα δημοσιευτεί από τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Τι γίνεται με το πρόστιμο από την Ε.Ε.;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμο-ρεκόρ 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Intel μετά τις καταγγελίες της AMD το 2000. Η Intel έχει καταθέσει το πρόστιμο, το οποίο όμως είναι δεσμευμένο έως ότου εκδικαστεί εκ νέου έφεση που έχει υποβάλλει στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο.

Διαβάστε περισσότερα για την επιβολή του προστίμου από την Ε.Ε.

Το ιστορικό της υπόθεσης στην Ευρώπη, τα επιχειρήματα της AMD

Οι αποδείξεις της E.E.

Τι θα τα κάνει «τόσα λεφτά» η AMD;

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η συμφωνία θα βοηθήσει την AMD να μειώσει τα χρέη της, που φτάνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η συμφωνία οδήγησε σε αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 22%.

Τελείωσαν «τα βάσανα» της Intel;

Παρά τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού σε αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ερευνούν την υπόθεση και δεν θα σταματήσουν παρά την «συνθήκη ειρήνης».

Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ ερευνά την υπόθεση.

Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στην Ευρώπη επιμένουν ότι το γεγονός δεν απαλλάσσει την Intel από το βαρύ πρόστιμο (που μεταφράζεται σε 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ομοίως, στη Νότια Κορέα, έχει επιβληθεί πρόστιμο στην Intel ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων -η Intel έχει εφεσιβάλλει και αυτή την απόφαση, και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Εισαγγελέας Andrew Cuomo υπέβαλλε νέα μήνυση κατά της Intel με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί τη δύναμη του ισχυρού για να επιβληθεί στην αγορά τσιπ.

Το 2005, στην Ιαπωνία η Επιτροπή Εμπορίου είχε επίσης καταδικάσει την Intel για αθέμιτες πρακτικές, ετυμηγορία που αποδέχτηκε η εταιρεία χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί ότι έσφαλε.

Είναι πολλά τα λεφτά για την Intel;

Πάντως, η Intel είναι αρκετά πλούσια για να καταβάλλει 1,25 δισ.δολάρια στην AMD. Εξάλλου, από το 2005 όταν την μήνυσε η AMD, έχει συγκεντρώσει κέρδη 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον ίδιο χρόνο, η AMD έχει φορτωθεί με χρέη 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κέρδη και χρέη συσσωρεύτηκαν από τις πρακτικές της Intel.

Η AMD κληρονόμησε μεγάλο χρέος χρέος από την εξαγορά της ATI το 2006 (μια αγορά που της κόστισε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα έξοδα της Intel για το τρέχον τρίμηνο θα αυξηθούν κατά το ποσό της συμφωνίας, ωστόσο το ποσοστό των φόρων θα μειωθεί (από 26% σε 20%) αφού το εν λόγω ποσό απαλλάσσεται.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024