Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιφυλακτικοί οι Ρεπουμπλικανοί για τη γιγάντωση της Fed από τον Ομπάμα

Επιφυλακτικοί οι Ρεπουμπλικανοί για τη γιγάντωση της Fed από τον Ομπάμα

Ευρύτερες αρμοδιότητες στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, δημιουργία υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών και δανειοληπτών και έλεγχο στα «τυφλά σημεία» της αμερικανικής οικονομίας προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση. Αντιρρήσεις έχουν οι Ρεπουμπλικανοί σε μία «πανίσχυρη» Fed.

106

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ρεπουμπλιακνοί για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του κανονιστικού πλαισίου της αμερικανικής οικονομίας της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο θεωρούν ότι δίνει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες στην αμερικανική Kεντρική Τράπεζα (Fed).

Ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, την ενημέρωση των αντιπροσώπων για τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελεγκτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, με δικλείδες ασφαλείας που θα στοχεύουν στην αποτροπή οικονομικών κρίσεων σαν τη σημερινή.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στη Fed, μία νέα υπηρεσία προστασίας καταναλωτών (χρηματοπιστωτικών κυρίως προϊόντων) και έλεγχο των «τυφλών» σημείων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Μέρος του σχεδίου αποτελεί και η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συμβουλίου ελεγκτών, με προεδρεύοντα τον υπουργό Οικονομικών, που δεν θα εποπτεύει όμως μεγάλους οργανισμούς.

Ενώ λίγοι αντιτίθεται σε καινούριους περιορισμούς, οι περισσότεροι αμφισβητούν εάν είναι σκόπιμο ή και δυνατό η Fed να έχει τόσο μεγάλες αρμοδιότητες: «δεν πιστεύω ότι μπορεί να απαιτεί κανείς η Κεντρική Τράπεζα, ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, να παίζει αποτελεσματικά τόσους ρόλους» λέει ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι.

«Ξαφνικά η Fed θα ενεργεί ως μέρος της κυβέρνησης παρά ως ανεξάρτητη τράπεζα» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ντέιβιντ Βίττερ.

Οι αντιπροτάσεις κάνουν λόγο για δημιουργία εποπτικών συμβουλίων, και όχι για μία ενιαία υπηρεσία. «Δεν μπορείς να συστήνεις μία επιτροπή για να σβήσει τις φωτιές» τους ανταπαντά ο υπουργός Οικονομικών.

Η προώθηση του σχεδίου έρχεται σε δύσκολη εποχή: Εκτός από την παράλληλη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα (ούτως ή άλλως, αρκετά υψηλή νωρίτερα) αρχίζει να πέφτει ανεπαίσθητα.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν το σχέδιο, και ο Τ.Γκάιτνερ δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους: «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλη λογική εναλλακτική πρόταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024