Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα ντουβάρια και τα ζαντολάστιχα δεν τρώγονται

Τα ντουβάρια και τα ζαντολάστιχα δεν τρώγονται

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ ενώ εσείς έχετε μετά βίας εισπράξει μέσα στο έτος 5.000 ευρώ; Πως θα σας φαινόταν αν στο εκκαθαριστικό της εφορίας εμφανίζεται φόρος 3.500 ευρώ αντί για μηδενικός;

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ ενώ εσείς έχετε μετά βίας εισπράξει μέσα στο έτος 5.000 ευρώ; Πως θα σας φαινόταν αν στο εκκαθαριστικό της εφορίας εμφανίζεται φόρος 3.500 ευρώ αντί για μηδενικός;

Οχι το ερώτημα δεν είναι ρητορικό ούτε το απευθύνω στους απλούς πολίτες αλλά στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών. Σ εκείνον που πολλές φορές αποφασίζει χωρίς να γνωρίζει ότι τα ντουβάρια δεν τρώγονται και τα λάστιχα των αυτοκινήτων δεν είναι γεμάτα με ευρώ αλλά με αέρα κοπανιστό.

Σε εκείνους που αποφάσισαν να φέρουν στη ζωή μας τα τεκμήρια και το χειρότερο να τα διατηρούν ανέγγιχτα τα τελευταία 8 χρόνια τη στιγμή που τα πραγματικά εισοδήματα έχουν σημειώσει ελεύθερη πτώση τουλάχιστον 30%.

Ωστόσο για να συνεχίζει να επιβάλει αυτή την άδικη φορολογία γνωρίζει πολύ καλά ότι εισπράττει φόρους που διαφορετικά δεν θα εισέπραττε. Είναι, όμως, αυτό δίκαιο;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όντως πριν την κρίση, μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δήλωναν ετήσια εισοδήματα λιγότερα από αυτά που εισέπραττε η γραμματέας τους, φαίνονταν πένητες στην εφορία και διεκδικούσαν και εισέπρατταν προνοιακά και άλλα επιδόματα. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα, ζούσαν σε ακριβά ακίνητα και είχαν και την οικιακή βοηθό που δεν γνώριζε που ήταν το ασφαλιστικό της ταμείο γιατί πολύ απλά δεν της κόλλαγαν ούτε ένα ένσημο.

Η κρίση ήρθε απότομα και το υπουργείο Οικονομικών σκέφτηκε έναν τρόπο οριζόντιο να πιάσει τους απανταχού φοροφυγάδες. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο έπιασε κυρίως αυτούς που κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους μπόρεσαν και απέκτησαν κάποια περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια τα εισόδημά τους έπεσαν κατακόρυφα.

Αυτοί, λοιπόν, οι «φοροφυγάδες» πρέπει να αποδείξουν ότι το σαραβαλάκι που έχουν δεν αυξάνει το ετήσιο εισόδημά τους κατά 4.000 ευρώ ούτε το εξοχικό στο χωριό που είναι κλειστό σχεδόν όλο το χρόνο, τους εμφανίζει ένα πρόσθετο εισόδημα 3.000 ευρώ.

Δεν συζητάμε φυσικά για το γεγονός ότι ο άγαμος χρειάζεται 3.000 ευρώ ελάχιστο εισόδημα για να ζήσει και το παντρεμένο ζευγάρι 5.000 ευρώ.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα κύριοι υπουργοί των οικονομικών. Αν θέλετε πραγματικά να πιάσετε τη φοροδιαφυγή και όχι οι πολίτες να πρέπει να δικαιολογήσουν ότι τα ντουβάρια δεν τρώγονται εφαρμόστε κάτι απλό και σίγουρα αποδοτικό:

Εσοδα μείον έξοδα για όλους. Μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο και αποδείξεις θα ζητούν, και τον ΦΠΑ θα εισπράττεται και το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στα πραγματικά εισοδήματα. Οσο πηγαίνετε με τη λογική των τεκμηρίων η φοροδιαφυγή δεν θα μειώνεται και τα ντουβάρια δεν θα τρώγονται

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024