Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονόδρομος το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Μονόδρομος το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη σχέση της με την Τουρκία.

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη σχέση της με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα όμως ανοίγει για την ανάγκη να δημιουργηθεί Συμβούλιο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να τίθενται οι βάσεις για μια πραγματική και ουσιαστική προσαρμογή της χώρας στις σύγχρονες απαιτήσεις της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Είναι σαφές, όπως προκύπτει από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν άρδην και οδηγούν τη χώρα μας σε άλλη μια κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα προκύπτουν σύνθετες και αλληλένδετες σύγχρονες απειλές και ως εκ τούτου απαιτείται καλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία των επιμέρους εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Από πολλές πλευρές έχει επισημανθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφεται θεσμικό έλλειμμα στο επίπεδο διαμόρφωσης σχεδιασμού και υλοποίηση μιας υψηλής στρατηγικής εθνικής ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Τουρκία, είναι δεδομένο, θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει η μονοδιάστατη αντιμετώπιση πολυδιάστατων προβλημάτων που δεν συμβαδίζει με όσα καταγράφονται στο νέο πολύπλοκο, πολυδιάστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Σε αυτή την κρίση θα είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν κορυφαίοι παράγοντες και θα έχει ως αρμοδιότητα τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εισήγηση προτάσεων πολιτικής και την υποστήριξη του εκάστοτε Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση κρίσεων.

Η χρησιμότητα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο έχουν προτείνει και πρόσωπα πιο έμπειρα και με μακρά επιτυχημένη διπλωματική πορεία, είναι μονόδρομος και αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση.

in.gr

Sports in

4 λόγοι για τους οποίους βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους τόσο ανεξήγητα ενοχλητικούς

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ακόμα κι αν λένε σωστά πράγματα ή σε γενικές γραμμές φέρονται «οκέι» μας είναι απολύτως αντιπαθείς; Ο «σκιώδης εαυτός» μας φταίει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024