Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερλίστες

Υπερλίστες

Ηταν μια ιδέα Μακρόν, από εκείνες που λανσάρει για την ανανέωση και την εμβάθυνση της Ενωσης - με την οποία οι γνωρίζοντες λένε συμφωνούσε και ο Γιούνκερ. Να δημιουργηθούν 27 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα καλύπτονται από μια υπερεθνική λίστα για τις ευρωεκλογές του 2019. Ο ψηφοφόρος στην Ισπανία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκπροσωπείται με αυτόν τον τρόπο από τον ίδιο ευρωβουλευτή που ψηφίζει και κάποιος στη Φινλανδία.

Ηταν μια ιδέα Μακρόν, από εκείνες που λανσάρει για την ανανέωση και την εμβάθυνση της Ενωσης – με την οποία οι γνωρίζοντες λένε συμφωνούσε και ο Γιούνκερ. Να δημιουργηθούν 27 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα καλύπτονται από μια υπερεθνική λίστα για τις ευρωεκλογές του 2019. Ο ψηφοφόρος στην Ισπανία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκπροσωπείται με αυτόν τον τρόπο από τον ίδιο ευρωβουλευτή που ψηφίζει και κάποιος στη Φινλανδία. Η πρόταση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο η ολομέλεια στο Στρασβούργο, προχθές, την απέρριψε με 368 ψήφους κατά. Παρά το λόμπινγκ του γάλλου προέδρου. Αιτία; Η μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ, δεν τη στήριξε. Στην ανάλυση των κεντροδεξιών οι εν λόγω λίστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από λαϊκιστές πολιτικούς – αυτή είναι η κόσμια διατύπωση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούν για σφετερισμό – προκειμένου να αλώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τα μέσα. Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό τους πρόβλημα. Οι λίστες, υποστηρίζουν, απομακρύνουν τους ευρωβουλευτές από το εκλογικό σώμα.

Ντιμπέιτ

Από το Ελιζέ, πάλι, επιμένουν ότι θα ήταν ένα μέσο για περισσότερη Ενωση, αφού εξαιτίας τους ίσως στις ευρωεκλογές μιλούσαμε και για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Κι όχι μόνο για όσα απασχολούν τα εθνικά ακροατήρια. Διατείνονται, δε, πως συνεχίζουν την προσπάθεια για μια «πανευρωπαϊκή δημοκρατία». Τι κι αν μετά την προχθεσινή ψηφοφορία δύσκολα θα έχουν ομόφωνη στήριξη από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις; Οι γαλάζιοι έλληνες ευρωβουλευτές, παρεμπιπτόντως, καταψήφισαν. Το επιχείρημά τους συνοψίζεται στη φράση ενός από αυτούς «η μόνη δύναμή μας είναι οι εκλογείς μας». Βέβαια, οι παροικούντες τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως «οι υπερεθνικές λίστες ήταν μια ιδέα που το 1995 είχαν βάλει στη συζήτηση οι τότε νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές». Επισημαίνοντας έτσι μια αντίφαση που πιθανόν αγνοεί – εξού και δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμη – ο Παπαδημούλης. Οι δε πράσινοι συνάδελφοί τους «διασπάστηκαν». Ο Ανδρουλάκης ψήφισε υπέρ, η Καϊλή κατά. Οφείλει, πάντως, να παραδεχθεί κανείς πως ακόμη κι αν όλοι οι προαναφερθέντες διατηρούν κάτι από τον βαλκάνιο εαυτό τους μέσα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, εκεί τουλάχιστον συμμετέχουν σε σοβαρά ντιμπέιτ

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024