Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακιαβελικό σχέδιο και εκλογές

Μακιαβελικό σχέδιο και εκλογές

Μεγάλη συζήτηση γίνεται σε διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Και ειδικά, εάν θα γίνουν το 2018 ή το 2019.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται σε διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Και ειδικά, εάν θα γίνουν το 2018 ή το 2019. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει το 2019 σε εκλογές. Το 2019 είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές, αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μέχρι στιγμής γίνονται συζητήσεις για το εάν θα μετατεθούν ή όχι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για το φθινόπωρο του 2019. Αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει αργά, αλλά μεθοδικά τη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συσχετισμών κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα μιας παλαιότερης δήλωσης του Πρωθυπουργού, ότι «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων».

Ο Αλ. Τσίπρας, είπε τότε και η αντιπολίτευση πιάστηκε στον ύπνο, ότι θέλουμε την απλή αναλογική να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρξουν συναινέσεις.

Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, στηρίζουν πολλά στην ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θέλει την αποσύνδεση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές που είναι τον Μάιο του 2019. Το μόνο σίγουρο είναί ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική και αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Ποιο είναι το μακιαβελικό σενάριο που δεν έχουν σκεφθεί διάφοροι και μπορεί, εάν τεθεί σε εφαρμογή, να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα; Να στηθούν τετραπλές κάλπες το Μάιο του 2019, δηλ. να διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφερειακές και δημοτικές), αλλά και βουλευτικές.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι συσχετισμοί θα αλλάξουν πολύ εύκολα, χωρίς πολλοί να το καταλάβουν και αυτό διότι, οι τοπικοί παράγοντες θα έχουν κατά νου να εκλεγούν οι ίδιοι στα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και να κάνουν τις συμμαχίες τους, ακόμα και διακομματικές, παρά να τρέξουν για ψήφους για το κόμμα που ανήκουν.

Και όπως έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης, το βασικό μέλημα πολλών αυτοδιοικητικών είναι πως θα εκλεγούν ή επανεκλεγούν και άρα θα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα ή δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το κόμμα τους που θα δίνει μάχη για την πρωτιά στις εκλογές. Και αυτό αφορά πρωτίστως τη ΝΔ, καθώς ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να την επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024