Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος υπερψηφίστηκε χθες βράδυ, ανέδειξε το πεδίο σύγκρουσης της επόμενης περιόδου μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος υπερψηφίστηκε χθες βράδυ, ανέδειξε το πεδίο σύγκρουσης της επόμενης περιόδου μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τις ομιλίες τους φάνηκε ξακάθαρα πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα και ποιο θα είναι το πολιτικό αφήγημα της κάθε πλευράς, επί του οποίου θα γίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση των επομένων μηνών.

Από τη μια πλευρά ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε το πλαίσιο της στρατηγικής του, προτάσσοντας το επιχείρημα περί τέλους της μνημονιακής περιόδου. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τελευταίο, όπως είπε, μνημονιακό προϋπολογισμό, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι ξεκινά η τελική πορεία για την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό καθεστώς μετά από οκτώ ιδιαίτερα σκληρά, από πολλές απόψεις, χρόνια.

Από την άλλη πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, στο επιχείρημα περί τετάρτου μνημονίου, στο οποίο μας έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος της ΝΔ με την ομιλία του έδειξε ότι η επιχειρηματολογία τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του θα είναι ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, καθώς η κυβέρνηση έφερε μέτρα ύψους, 5,1 δισ. ευρώ.

Το στοίχημα για τους δυο πολιτικούς αρχηγούς είναι ποιος θα πείσει περισσότερο με το αφήγημά του και κατά πόσο θα μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς για το κόμμα του.

Βέβαια, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε καλύτερη αφετηρία, με βάση και τις μετρήσεις, τις οποίες αμφισβητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και κυριαρχεί η εκτίμηση, ότι όλα ανατρέπονται και είναι ακόμα νωρίς.

Η επισήμανση «είναι ακόμα νωρίς» λέει πολλά ως προς το χρόνο των εκλογών και αυτό αναδείχθηκε σαφώς και από τη χθεσινή συζήτηση, όπου ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, μια άποψη που δεν αποδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, που θεωρεί ότι το 2018 θα είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής ανατροπής μέσω της εκλογικής αναμέτρησης.

Κατά την προσωπική μου άποψη, στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, δεν θα είναι κεντρικό ζήτημα το ποιο αφήγημα, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιο πιστευτό στην ελληνική κοινωνία, αλλά ποιος από τους δυο πολιτικούς μπορεί να έχει τα ηνία της χώρας και ποιος θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την Ελλάδα την επόμενη περίοδο.

Και ως εκ τούτου, πέρα από τα όποια ταξικά ζητήματα και ιδεολογικά προτάγματα προκύπτουν στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, το κρίσιμο ερώτημα θα είναι: Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024