«Τα έργα συνεχίζονται»

Η εκτροπή του Αχελώου θα ολοκληρωθεί, διαβεβαιώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς

Η εκτροπή του Αχελώου θα ολοκληρωθεί, διαβεβαιώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς
Ο Αχελώος ξεκινά από την Πίνδο και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος  
in.gr audio player
Αθήνα
Την πεποίθησή του ότι η «εκτροπή» του Αχελώου θα προχωρήσει ανεμπόδιστα και θα ολοκληρωθεί εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς. «Τα έργα συνεχίζονται και πιστεύω ακράδαντα ότι ένα τέτοιο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα έργο θα προχωρήσει πλέον ανεμπόδιστα και θα τελειώσει» είπε.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ξοδευτεί 580 εκατ. ευρώ στα έργα μεταφοράς νερού, ενώ παρατήρησε ότι από τα τέσσερα δισ. κυβικά της ετήσιας απορροής του Αχελώου στη Θεσσαλία θα μεταφερθούν 600 εκατ. κυβικά το χρόνο: «Άρα, δεν πρόκειται περί εκτροπής του Αχελώου» ανέφερε.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κοινοτική οδηγία που να μην επιτρέπει τις μεταφορές νερού από ένα υδατικό διαμέρισμα σε ένα άλλο, και είπε: «Και σε τελευταία ανάλυση, έχουμε την μεγαλύτερη πεδιάδα, η οποία ποτίζεται αμιγώς από ελληνικά νερά. Τι θα την κάνουμε αυτήν την πεδιάδα; Θα την αφήσουμε αναξιοποίητη;».

Υποστήριξε ακόμη ότι με την αφαίρεση νερού από τον Αχελώο «δεν παθαίνει τίποτα η Αιτωλοακαρνανία. Καλύπτονται απολύτως οι υδρευτικές της ανάγκες, οι αρδευτικές ανάγκες των οικοσυστημάτων, τα πάντα» και πως αυτό βεβαιώθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τού δήλωσε ότι «δεν ετάχθη εναντίον της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, απλώς εξέφρασε ορισμένους προβληματισμούς» σε ερωτήσεις που τού έγιναν από το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη