Τοξικό νέφος στο λιμάνι

Μολυσμένη από βαρέα μέταλλα η ατμόσφαιρα του Βόλου

Μολυσμένη από βαρέα μέταλλα η ατμόσφαιρα του Βόλου
Η φορτοεκφόρτωση σιδήρου επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του Βόλου   (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Βόλος

Αυξημένες συγκεντρώσεις δεκατεσσάρων βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων στην ατμόσφαιρα της Συνοικίας Παλαιών, στο λιμάνι του Βόλου, διαπιστώνονται από μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΑΠΘ.

Η μόλυνση οφείλεται κατά 20,2% στη φορτοεκφόρτωση του σκραπ (δηλαδή των ανακυκλωμένων  κομματιών σιδήρου που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες χαλυβουργίας) και κατά 17,2% στην κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, εκτιμά το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας.

Ακόμα, μερίδιο από 10 έως 15 τοις εκατό στη ρύπανση με βαρέα μέταλλα έχουν οι δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, η σκόνη του δρόμου, η καύση των σκουπιδιών και η κυκλοφορία καταλυτικών αυτοκινήτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Μαγνησίας, έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων για αυξημένη συχνότητα ασθενειών στην περιοχή.

Μια δεύτερη μελέτη που ανατέθηκε από τη Νομαρχία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποκάλυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση παθήσεων του καρδιοαναπνευστικού συστήματος με την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

«Με επιστημονικό τρόπο αποδεικνύεται αυτό που όλοι με εμπειρικό τρόπο υποψιάζονται» δήλωσε η αντινομάρχης Μαγνησίας για θέματα περιβάλλοντος Νατάσσα Οικονόμου. Επισήμανε ότι η Νομαρχία έχει λάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Τις επόμενες μέρες, ο νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) Πέτρο Σούρλα, με αίτημα την ενσωμάτωση των μέτρων που προτείνει το ΑΠΘ στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του λιμανιού, που πρόκειται να κατατεθεί από τον ΟΛΒ προς έγκριση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η συνεχής διαβροχή του σκραπ ώστε να μην υπάρχει σκόνη, η λειτουργία κλειστού κυκλώματος φορτοεκφόρτωσης, ο καλύτερος προγραμματισμός φορτοεκφορτώσεων ώστε να μην μένουν εκτεθειμένα χύδην υλικά, η τακτική καθαριότητα των χώρων, ο έλεγχος των καυσαερίων των οχημάτων, οι δενδροφυτεύσεις και άλλα.

Εξάλλου, η Νομαρχία αλλά και ο Δήμος Βόλου προωθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στο κέντρο της πόλης, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να αποφεύγεται η καύση απορριμμάτων, η κατασκευή πάρκινγκ περιφερειακά της πόλης, η δημιουργία πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη