«Δεν χαρίζουμε στις τράπεζες»

Τα μέτρα της κυβέρνησης θωρακίζουν την πραγματική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα της κυβέρνησης θωρακίζουν την πραγματική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακόμη πιο εντατικά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Το πακέτο ενίσχυσης για τις τράπεζες δεν επιβαρύνει τους πολίτες και παράλληλα θωρακίζει την πραγματική οικονομία, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό, ο πρωθυπουργός, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση την Παρασκευή. Ο Κ.Καραμανλής ανακοίνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, να καταδείξει ότι η κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής, να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για το πακέτο 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και να διαβεβαιώσει όσους «γαλάζιους» υπουργούς αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο ότι εξασφαλίζεται η ανάπτυξη μέσω των προγραμματισμένων επενδύσεων, καθώς και ότι λαμβάνονται μέτρα υπέρ των ασθενέστερων.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παραπλανά και ψεύδεται όταν λέει ότι η κυβέρνηση χαρίζει στις τράπεζες, ενώ έκανε λόγο για κραυγές δημαγωγίας και λαϊκισμού. Ακόμη, τόνισε ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση εκείνοι που δεν είδαν την κρίση, που είναι σε σύγχυση και υπογράμμισε ότι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Ειδικότερα, ο Κ.Καραμανλής επισήμανε ότι το πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, αλλά αντίθετα θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα εισρεύσουν στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, καθώς επίσης θα κατευθυνθούν στις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει συμβούλιο εποπτείας για τους όρους εφαρμογης του σχεδίου στήριξης των τραπεζών και σημείωσε ότι προβλέπονται αυστηροί όροι στη λειτουργία των ιδρυμάτων που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Ανέφερε ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια, καθώς και ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα εξασφαλίζει τη διανομή των κερδών και τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών των ιδρυμάτων.

Ο Κ.Καραμανλής χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο για την προστασία της πραγματικής οικονομίας το πακέτο των 28 δισ. για τις τράπεζες, το οποίο συμβάλλει στην αποτροπή των κινδύνων από την εισαγόμενη αναταραχή και εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο για την αποφυγή της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι επιχειρηματίες, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ασθενέστερες ομάδες και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την στήριξη των πολιτών.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ότι θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες ομάδες και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Ακόμη, σημείωσε ότι θα στηριχθούν οι αγρότες, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις, ότι θα δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε ότι και μέσω των ΣΔΙΤ προωθείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανάπτυξιακών επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι το Κτηματολόγιο και το Χωροταξικό αποτελούν σημαντικότατο έργο.

Σημείωσε, ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς, καθώς είναι αυτές που ενίσχυσαν την ελληνική οικονομία απέναντι στην κρίση, καθιστώντας την ανθεκτικότερη σε σχέση με τις οικονομίες άλλων χωρών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα συνδικάτα να σκεφθούν ότι μόνο τα μέλη τους, αλλά και τους ανέργους, και από τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, ακόμη κι αν έχουν μειωμένα κέρδη. Κατέληξε, λέγοντας ότι είναι ώρα κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να δείξουν όλοι για να ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη περίοδος.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασυνέπεια έργων και πράξεων, λέγοντας ότι αρχικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κρίση και τελικά λίγους μήνες αργότερα απέδωσε την κρίση στην κυβέρνηση.

Ο κ. Καραμανλής αναρωτήθηκε αν ευθύνεται η κυβέρνηση για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι κίνδυνοι που παραμονεύουν απαιτούν νέες ιδέες.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνες ρητορικές περί παροχών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες δεν εμπαίζονται από τέτοιου είδους παροχές.

Παράλληλα, επανάλαβε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις τράπεζες κατηγορώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Δεν χαρίζεται τίποτα σε κανέναν» είπε αναφερόμενος στο «πακέτο» των 28 δισ. προς τις Τράπεζες, διαβεβαιώνοντας ότι το Δημόσιο δεν χάνει σε καμία περίπτωση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι και θα είναι το κοινό καλό με όποιο πολιτικό κόστος.

Tέλος, στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να «εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα, για να κάνουμε λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες και για απροκάλυπτα ψεύδη.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη