Λέσβιοι εναντίον ΟΛΚΕ

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»
Ραντεβού στα δικαστήρια έδωσαν οι δύο πλευρές   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) κατέθεσαν τρεις κάτοικοι της Λέσβου, διεκδικώντας την... αποκλειστικότητα στο όνομα του νησιού για τον προσδιορισμό των καταγόμενων από τη Λέσβο.

Όπως υποστηρίζουν οι τρεις Λέσβιοι, η χρήση της λέξης και των παραγώγων της με στόχο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων γυναικών «προσβάλλει παρανόμως την ιστορική και γεωγραφική ταυτότητα και προσωπικότητά τους». Aπό την πλευρά τους, μέλη της ΟΛΚΕ μιλούν για γελοιότητες.

Η υπόθεση συζητήθηκε την Τρίτη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ενώ την Τετάρτη θα κατατεθούν οι προτάσεις από τις δύο πλευρές.   

Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο κ. Ιωάννης Αχλώτας, ο οποίος υποστήριξε ότι με τη χρήση του όρου από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες προσβάλλεται ο τόπος της καταγωγής και η προσωπικότητά τους. Όπως δήλωσε, γίνεται σύγχυση των όρων με αποτέλεσμα να γίνεται απίστευτος διασυρμός των γυναικών που κατάγονται από τη Λέσβο, οι οποίες, όπως είπε, δεν τολμούν να πουν τον τόπο καταγωγής τους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης κ. Θεμιστοκλής Κεφάλας, ο οποίος ανέφερε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν κοινότητες λεσβίων (καταγόμενων από την Μυτιλήνη) και μέχρι στιγμής καμία δεν έχει θιγεί από την χρήση του όρου πλην των αιτούντων. Όπως είπε ο μάρτυρας, σε όλο το νησί επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή αίτηση είναι άνευ ουσίας και έχει γελοιοποιήσει διεθνώς τη Μυτιλήνη. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι ο όρος χρησιμοποιείται για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και 300 χρόνια.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τα μέλη της ΟΛΚΕ Ευαγγελία Βλάμη και Γρηγόρης Βαλιανάτος, επέκριναν την κίνηση των τριών κατοίκων. Όπως είπε η κ. Βλάμη καμία λεσβία δεν προσβάλει καμία γυναίκα που κατάγεται από τη Λέσβο. Τόνισε επίσης ότι το αίτημα είναι άκαιρο, έχει πολιτική σκοπιμότητα και κρύβει ρατσιστική διάθεση. Ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο όρος τιμά το νησί διότι αναφέρεται σε μία κορυφαία ποιήτρια, που ύμνησε τον έρωτα των γυναικών. 

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ έχει εκφράζει τη συμπαράστασή του στην ΟΛΚΕ εν όψει της δίκης.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη