Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας

Δύο πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών προγραμματίζονται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Δύο πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών προγραμματίζονται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποκλείσει προς το παρόν την επέκταση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια  
in.gr audio player
Αθήνα

Στην Καισαριανή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και σε δήμο της Θεσσαλονίκης. Η ένωση θα γίνει βάσει του Ν.1250/82. 

Μιλώντας στα Νέα της Πέμπτης, ο Γρ.Βαλλιανάτος εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ επικαλείται την επιστημονική άποψη της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφανώς Παπαζήση.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, «στον νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται».

Σε δήλωσή του στη ΝΕΤ ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας τόνισε ότι θα ζητήσει γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εφόσον καλύπτεται, είναι υποχρεωμένος να τελέσει το γάμο.

Με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να καθιερώσει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, οι εκπρόσωποι της ΟΛΚΕ κατέθεσαν στον υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη υπόμνημα με επτά αιτήματα, που αφορούν επιμέρους νομικά ζητήματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της ΟΛΚΕ, αλλά απέκλεισε -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την καθιέρωση της νομιμοποίησης της ελεύθερης συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια.

Ερώτηση Παπαδημούλη

Ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι μόνο για λόγους ισότητας, αλλά και λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν.

«Η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, αποτελεί σαφή διάκριση σε βάρος των ζευγαριών ίδιου φύλου και καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.

Επικαλούμενος το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παπαδημούλης ερωτά την Κομισιόν εάν κρίνει πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό. 

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη