Φταίνε σχεδόν όλοι...

Αντιφατικές οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα αίτια και τους υπεύθυνους των πυρκαγιών

Αντιφατικές οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα αίτια και τους υπεύθυνους των πυρκαγιών
Εικόνα καταστροφής από την Ηλεία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Ευρύτερο σχέδιο κατά της χώρας, έλλειψη συντονισμού και ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων «βλέπει» η κοινή γνώμη για το θέμα των πυρκαγιών, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την κυρίαρχη άποψη που καταγράφηκε και σε άλλες μετρήσεις, ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, ενώ καταδεικνύει ένα άκρως περίεργο, αντιφατικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό στοιχείο: το 21% των 1.611 πολιτών που απάντησαν στην έρευνα υποστήριξε ότι για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα των πυρκαγιών ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το 60,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές είμαστε σε εθνική κρίση, ενώ το 33,2% εκτιμά ότι είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση.

Το 31% πιστεύει ότι οι φωτιές οφείλονται σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ το 23,9% θεωρεί ότι πρόκειται για δουλειά οικοπεδοφάγων. Ωστόσο το 26,8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραπάνω, το 5,5% χαρακτηρίζει το γεγονός τυχαίο, ενώ χωρίς άποψη είναι το 12,8%.

Oι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα στο κεντρικό κράτος (49,3%), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση(47,5%), στην Πυροσβεστική (24,4%), στις προηγούμενες κυβερνήσεις (21%), στον πρωθυπουργό (9,4%) και στην Αστυνομία(3,3%).

Ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης με τις πυρκαγιές το 28,5% θεωρεί ότι θα μπορούσε να τη διαχειριστεί καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, το 24,6% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 11,7% προκρίνει τη λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ το ένα τρίτο (35,2%) δεν εκφράζει άποψη.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη