Με ελικόπτερο στην Ηλεία

Αυτοψία από Καραμανλή και Μπαρόζο στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου

Αυτοψία από Καραμανλή και Μπαρόζο στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου
Oι κ.κ. Καραμανλής και Μπαρόζοσε παλαιότερη συνάντησή τους στην Αθήνα  
in.gr audio player
Αθήνα
Στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα του νομού Ηλείας, θα πετάξει με ελικόπτερο το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν «ο κ. Μπαρόζο μεταβαίνει στην Ελλάδα προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας σε ανώτατο επίπεδο στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Μετά την πτήση πάνω από τις πληγείσες περιοχές, οι κ.κ. Καραμανλής και Μπαρόζο θα έχουν συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν μια ευρωπαϊκή καταστροφή, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει τους πολίτες στην Ελλάδα που επλήγησαν από αυτή τη συμφορά.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία δήλωσε πως το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα διαθέσει άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση 200 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να δοθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι εισφορές των ιδιωτών θα αγγίξουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ -έχουν ήδη συγκεντρωθεί 150- ενώ θα πραγματοποιηθεί Τηλεμαραθώνιος από όλα τα ιδιωτικά κανάλια την Τετάρτη, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει πολύ περισσότερο αυτό το ποσό.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για την ανακούφιση των πληγέντων ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να αναγκαστεί να τα αναζητήσει από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Καραμανλής προήδρευσε επίσης την Παρασκευή σε διυπουργική σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων περιοχών και στη συνέχεια ανακοίνωσε κυβερνητικό σχέδιο επτά σημείων.

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε, διά του εκπροσώπου του Γιάννη Ραγκούση, για «πανικόβλητη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αντιγράψει τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να επισκεφθεί την Κυριακή την Ηλεία από όπου θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες και το σχέδιο του κόμματός του για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη