Προσεχώς η μελέτη

Με αυτοχρηματοδότηση το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό

Με αυτοχρηματοδότηση το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό
Από τις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό  
in.gr audio player
Αθήνα
Μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση την εκπονηθείσα μελέτη για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και να τη θέσει υπόψη των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκδοθεί τελικά το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και την όποια δόμηση.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου.

Ο κ. Σουφλιάς επέμεινε στην προοπτική δημιουργίας του πάρκου από ιδιωτικό φορέα με αυτοχρηματοδότηση, με αντάλλαγμα την οικοδόμηση 600 στρεμμάτων επί συνόλου 6.000, σημειώνοντας ότι το κόστος δημιουργίας και συντήρησής του πάρκου είναι τεράστιο και είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτοχρόνως, διευκρίνισε, θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο ταμείο» για τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και σε άλλες περιοχές της Αττικής, σε αντιστάθμιση της παράδοσης των 600 αυτών στρεμμάτων για εμπορική χρήση.

«Αυτή τη στιγμή, 300 στρέμματα του χώρου του πρώην αεροδρομίου, χρησιμοποιούνται ως διάφορες εγκαταστάσεις. Θα κτίσουμε άλλα 300 στρέμματα -σύνολο 10% του συνολικού χώρου. Αν τα αφαιρέσετε, μένουν 5.500 στρέμματα καθαρό πάρκο. Είναι υπεραρκετό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι να μπορέσουμε να το κάνουμε. Αν θελήσουμε να μην κάνουμε τίποτα, αν δεν πάμε με αυτοχρηματοδότηση, θα το συζητάμε πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Αλαβάνος την έκρινε αναντίστοιχη της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Πάρνηθα.

«Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να πετσοκόβουμε το Ελληνικό. Ομάδες επιστημόνων και έγκριτες οικολογικές οργανώσεις προειδοποίησαν πως η καταστροφή της Πάρνηθας θα επιβαρύνει το Λεκανοπέδιο με θερμικό φορτίο ισοδύναμο με διπλασιασμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ήδη έχουν δοθεί 1.000 στρέμματα στα Ολυμπιακά Ακίνητα και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων» ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: «Είστε υπουργός και Περιβάλλοντος. Η Αθήνα είναι μια πόλη-κόλαση, έχει τα λιγότερα τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε στην κατάσταση που είχαμε στον Αγιο Κοσμά, όπου χρειάστηκε να παρέμβουν οι πολίτες, για ν ανοίξει ο δρόμος προς τη θάλασσα».

«Το πάρκο του Ελληνικού πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, αλλά, αν περιμένουμε από τον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να γίνει» επέμεινε ο κ. Σουφλιάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη