Λύση για την ταλαιπωρία

Να ισχύσουν εκ νέου τα παλαιά διαβατήρια ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Να ισχύσουν εκ νέου τα παλαιά διαβατήρια ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη
  (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Αθήνα
Την ισχύ των παλαιού τύπου διαβατηρίων, που φέρουν ημερομηνία λήξεως η οποία δεν έχει παρέλθει, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που έχει δημιουργηθεί στα προξενεία, με την ταλαιπωρία των Ελλήνων των εξωτερικού.

«Ελλείψει ισχυρού διαβατηρίου και εν όψει της καθυστέρησης στην έκδοση νέου, οι συγκεκριμένοι πολίτες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμη και στοιχειώδεις διοικητικές και βιοτικές ανάγκες στις χώρες όπου κατοικούν» υπογραμμίζει η Αρχή, σε έγγραφο προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο Συνήγορος του Πολίτη εξηγεί ότι με την πρότασή του δεν θέτει ζήτημα ματαίωσης του νέου συστήματος, αλλά προσωρινής αναβολής του με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

Η αναβίωση των παλαιού τύπου διαβατηρίων, την οποία εισηγείται σε ευρύτερη βάση και για το εσωτερικό της χώρας, θα μπορούσε να ορισθεί είτε για ορισμένους μόνο μήνες είτε ώς τη λήξη της ισχύος που αναγράφεται σε όλα τα παλαιά διαβατήρια.

Στη σχετική εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στο πρόσφατο (υπ’ αρ. πρωτ. 3021/22/96/2-πε΄/13.1.2007) απαντητικό έγγραφο του Αρχηγείου ΕΛΑΣ γίνεται λόγος για την ανάγκη τάχιστης ολοκλήρωσης ενός συστήματος ασφαλών διαβατηρίων. Ωστόσο, ακόμη και υπό τον μέγιστο βαθμό σοβαρότητας της ανάγκης αυτής, η παρούσα κατάσταση και η προοπτική χειροτέρευσής της ίσως επιβάλλουν την αναθεώρηση των νομοθετικών επιλογών, καθ’ όσον εκείνες φαίνεται ότι εδράζονταν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις περί αντοχής και προσαρμοστικότητας της διοίκησης οι οποίες, δυστυχώς, απεδείχθησαν ανεδαφικές ή δεν έτυχαν της προσήκουσας οργανωτικής στήριξης».

Αναφορικά με το πρόβλημα στην στο εσωτερικό της χώρας και το θέμα της έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων ο Συνήγορος του Πολίτη είναι έντονα δηκτικός: «Τα προβλήματα επεκτάθηκαν και στη διαδικασία έκδοσης δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, καθώς πολλοί υπεύθυνοι στις υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων, ενίοτε παραβλέποντας κατά τρόπο τουλάχιστον ανεξήγητο (ίσως μάλιστα άξιο ακόμη και πειθαρχικής διερεύνησης) ρητές αντίθετες εγκυκλίους, αρνούνται συστηματικά να αποδεχθούν παλαιά δελτία αστυνομικής ταυτότητας και «αποσυμφορούν» πρόσκαιρα τον δικό τους φόρτο εργασίας μετακυλίοντας αυτόν στους συναδέλφους τους των υπηρεσιών έκδοσης δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και εν τέλει στους πολίτες. Εξ αυτού του λόγου και μόνον, η ταλαιπωρία των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε δυνατότητα πρόβλεψης».

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη