Μόλυνση σε βάθος

Δηλητηριασμένο για δεκαετίες το έδαφος στις παράνομες χωματερές

Δηλητηριασμένο για δεκαετίες το έδαφος στις παράνομες χωματερές
Στα Ανω Λιόσια, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα θεωρείται μόνιμη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Τουλάχιστον 25 χρόνια θα απαιτούνταν για να αποκατασταθεί το περιβάλλον αν έκλειναν οι 3.600 ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την Ελλάδα, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα στα Λιόσια, στο Σχιστό και στους Ταγαράδες η ζημιά θα χρειαζόταν έναν αιώνα για να επανορθωθεί.

«Oλόκληρες εκτάσεις, περιμετρικά των παράνομων χωματερών, μολύνθηκαν. Τα εδάφη καταστράφηκαν, το υπέδαφος υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα χιλιομέτρων δηλητηριάστηκαν» αναφέρει στα Νέα του Σαββάτου ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και υπεύθυνος για την έρευνα που πραγματοποιείται για της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικώνκαι βρίσκεται στην τελική της φάση.

Στην Κρήτη τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνουν τα ελαιοτριβεία, το ίδιο και στο βόρειο Αιγαίο. Στη Θεσσαλία τα γεωργικά φάρμακα που πετούν οι αγρότες μετατρέπουν τις χωματερές σε τοξικές βόμβες ενώ, στην Ήπειρο το μεγαλύτερο πρόβλημα το προκαλούν τα αγροτικά απόβλητα, εμπλουτισμένα από ρύπους που προέρχονται από βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων.

Μόλυνση σε βάθος

Στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου και του Θριασίου, γύρω από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων, δείχνουν οι μετρήσεις, η μόλυνση «είναι οριστική».

«Τα αποστραγγίσματα των απορριμμάτων αυτής της κορεσμένης χωματερής θα τροφοδοτούν επί δεκαετίες τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή και θα τον ρυπαίνουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, το 10% από τις 3.600 χωματερές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον, το 20% αρκετά επικίνδυνες, το 40% απλά επικίνδυνες και μόνο ποσοστό 30% θεωρούνται ως λίγο επικίνδυνες.

Oι εκατοντάδες σκουπιδότοποι που βρίσκονται στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έχουν επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό το περιβάλλον, ώστε οι ρύποι στο υπέδαφος να διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων.

Διοξίνες

Σε αρκετούς από τους χώρους αυτούς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως σχηματισμός στραγγισμάτων, παραγωγή βιοαερίου, αυταναφλέξεις και δυσοσμία. Το σημαντικότερο όμως είναι η έκλυση διοξινών από τα σκουπίδια που καίγονται κυρίως εξαιτίας της παρουσίας χλωρίου στα απορρίμματα.

Η σημαντικότερη ίσως χλωρίου στα απορρίμματα είναι τα πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο). Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace εκτιμά πως μόνο τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού από PVC που καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές χωματερές ξεπερνούν σε βάρος τους 3.500 τόνους.

Στη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές ακόμη και εχθρική συμπεριφορά από δημοτικές αρχές, που έκαναν προσπάθειες να... αποκρύψουν χωματερές, κλείνοντας ακόμη και δρόμους. «Από τη μια πλευρά δεν ήθελαν να καταγραφεί και ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί η έκταση του προβλήματος στην περιοχή τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν επρόκειτο για τουριστικές περιοχές», εξηγεί ο κ. Λέκκας, «και από την άλλη, οι δήμοι, πλέον, είναι αυτοί που απειλούνται με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές, τα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 2007 έως τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

« Oμεγάλος κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε μια δεύτερη γενιά ανεξέλεγκτων χωματερών», επισημαίνει ο Δρ Λέκκας.

Η μελέτη βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας και αξιολογείται από την ΚΕΔΚΕ.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη