Εκκενώθηκε οικισμός

Δραματική η κατάσταση στον Έβρο, καθώς υποχωρούν τα αναχώματα

Δραματική η κατάσταση στον Έβρο, καθώς υποχωρούν τα αναχώματα
Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός στο Πραγγί Διδυμοτείχου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αλεξανδρούπολη
Δραματική είναι η κατάσταση στον Έβρο, καθώς τα αναχώματα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός στο Πραγγί Διδυμοτείχου, όταν έσπασε το κεντρικό ανάχωμα.

Όλη τη νύχτα δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μετέφεραν υπερήλικους κατοίκους από το Πραγγί Διδυμοτείχου καθώς τα περισσότερα σπίτια είναι πλημμυρισμένα.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές. Το νερό έχει φθάσει μέχρι την πλατεία του χωριού. Φοβόμαστε. Από το 1963 έχουμε να δούμε τόσα πολλά νερά» δήλωσε κάτοικος του χωριού.

Στα Λάβαρα η κατάσταση είναι εξίσου δραματική. Εβδομήντα δύο σπίτια πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε συγγενείς τους.

«Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Όσο ανεβαίνει η στάθμη του νερού, τόσο αναβαίνει και η αγωνία μας», είπε ο δήμαρχος Λαβάρων Ευάγγελος Πουλιλιός.

Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι μετακινούνται μόνο με βάρκες, καθώς οι δρόμοι και οι αγροτικές εκτάσεις έχουν κατακλυσθεί από τις πλημμύρες.

Δύσκολες ώρες περνούν και οι κάτοικοι των παραποτάμιων οικισμών του Δήμου Φερών. Όπως είπε ο δήμαρχος Γιώργος Ούστογλου, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη ενώ ο οικισμός του Πόρου είναι αυτός που μπορεί να κινδυνεύσει περισσότερο.

Περισσότερα από 300.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από το Τρίγωνο μέχρι και τον κάμπο των Φερών, ενώ ο νομός Έβρου «είναι παραδομένος στις ομάδες διάσωσης του στρατού και της αστυνομίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο νομάρχης Νίκος Ζαμπουνίδης.

Η στάθμη στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου το πρωί έφθασε τα 6,63μ με όριο συναγερμού 5,70μ, στους Κήπους 4,85μ με όριο συναγερμού 4μ, στο Πέταλο τα 6,80μ με όριο συναγερμού 6μ, και στον Αρδα τα 5μ με όριο συναγερμού τα 5,20μ.

Στον Έβρο ο Αλ.Αλαβάνος

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου από τις πλημμύρες επισκέπτεται από το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του Συνασπισμού με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο.

Σε δηλώσεις του ο κ Αλαβάνος είπε: «Παρατήρησα ότι στις 15 Μαρτίου πέρυσι ήμουν πάλι εδώ στον Έβρο. Έχει γίνει κάτι σαν ετήσιο πανηγύρι της ντροπής να ερχόμαστε για πράγματα που είναι προβλέψιμα, για καταστροφές που μπορούν να αντιμετωπισθούν και να δινουμε την παρουσία μας εδώ. Εγώ ντρέπομαι γιατί κάποτε θα επρεπε να παρθούν μέτρα υποδομής, αντιπλημμυρικά, φράγματα.

»Κάποτε θα πρέπει να υπάρξει απαίτηση, κυρίως από τους βόρειους γείτονες μας, να πάρουν μέτρα ώστε να μην φορτώνεται ο Έβρος με τα ύδατα που έρχονται από πάνω, ώστε να ζει κανείς με ανεση και λιγότερες ζημιές και οι περιοδείες μας στον Έβρο να έχουν άλλον χαρακτήρα. Την ιδια στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλα κονδύλια που είναι αδιάθετα από διασυνοριακά προγράμματα με Τουρκία και Βουλγαρία».

Τον κ. Αλαβάνο συνοδεύει η βουλευτής Θεσσαλονίκης Ασιμίνα Ξηροτύρη και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΝ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη