«Πιο δυνατοί με τη διεύρυνση»

Μήνυμα Μπαρόζο για τα 25χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Μήνυμα Μπαρόζο για τα 25χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
Ο Ζοζέ Μπαρόζο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή  
in.gr audio player
Βρυξέλλες
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων, την 1η Ιανουαρίου 2006, από την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες και 20 χρόνων από την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα μπορούμε να περηφανευθούμε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ευρώπη στο σύνολό της, έγιναν πιο δυνατές σαν αποτέλεσμα της δεύτερης και τρίτης διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η προοπτική της ένταξης συνέβαλε στην παγίωση της δημοκρατίας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές. Η ένταξή τους στην Κοινότητα οδήγησε σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τα οφέλη της διεύρυνσης ήταν θετικά τόσο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζει ότι «η προσχώρηση των χωρών αυτών κατέστησε την Ευρώπη πιο μεγάλη και πιο δυνατή, παγίωσε την μεσογειακή και ατλαντική διάσταση της Ευρώπης και άνοιξε νέες προοπτικές στην Αφρική και την Λατινική Αμερική».

Το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αποτελεί την απόδειξη ότι η διεύρυνση αποβαίνει ωφέλιμη τόσο για τα παλαιά μέλη όσο και για τις προσχωρούσες χώρες, συνεχίζει ο κ. Μπαρόζο. «Έκφραση αυτής της εμπειρίας είναι η ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε όλες τις επόμενες διευρύνσεις, και ειδικότερα στην τελευταία διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

«Βέβαια οι πανηγυρισμοί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυταρέσκεια» συνεχίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Οφείλουν συνεχώς να προσαρμόζονται και να προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο 21ος αιώνας και να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης».

Καταλήγοντας, ο επισημαίνει πως «αν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία συνεχίσουν να προοδεύουν κατά τα επόμενα χρόνια, όπως το έπραξαν τις τελευταίες δεκαετίες, τότε οι χώρες αυτές, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, μπορούν πράγματι να ελπίζουν σε ένα πολύ λαμπρό μέλλον».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη