Λόγω παραγραφής

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ
Η ΔΕΚΑ ως ανώνυμη εταιρεία είχε νομική αυτοτέλεια, σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων   (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Αθήνα
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν την Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι επτά κατηγορούμενοι πρώην στελέχη της ΔΕΚΑ για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών την προεκλογική περίοδο του 2000.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία του στην ΔΕΚΑ, η οποία ως ανώνυμη εταιρεία είχε νομική αυτοτέλεια.

Συνεπώς, κατά την άποψη του δικαστηρίου, δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία που αφορά στη ζημιά του Δημοσίου για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.

Έτσι η κατηγορία της απιστίας μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα και το δικαστήριο έκρινε ότι πλέον έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ Γ.Κουσουλάκος, Γ.Νώτης, Α.Σάγος, Μ.Παπαδονικολάκη, Γ.Καλλίας, Π.Μαρκόπουλος και Γ.Μανεσιώτης.

Ο εισαγγελέας έδρας Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει στην αγόρευσή του την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων.

Κυβέρνηση: Ουδέν σχόλιο

«Παγίως δεν σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόφαση του Εφετείου.

Σε ερώτηση σχετική με το «πολιτικό συμπέρασμα» από την υπόθεση, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν τι συνέβη στην περίοδο άνθησης του Χρηματιστηρίου. Και γνωρίζουν και κρίνουν».

Τέλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το θέμα, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «αν υπάρξει μια τέτοια κίνηση θα ανακοινωθεί».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη