Αντιρρήσεις Αρη Σπηλιωτόπουλου

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση
«Το νομοσχέδιο ήταν υπεσχημένο, δεν αποτελεί παραχώρηση» δήλωσε η υπουργός (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Αθήνα
Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «δομή και λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης». Αντιρρήσεις για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία προωθείται το νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά.

«Η Εκκλησία δικαιούται να έχει στελέχη με αναβαθμισμένες γνώσεις» τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εκπλήρωση υπόσχεσης προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Το νομοσχέδιο μάς παραδόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ήταν υπεσχημένο. Δεν αποτελεί παραχώρηση» υπογράμμισε.

Απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «γιατί η κυβέρνηση δεν αναμένει τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», η κ. Γιαννάκου είπε ότι δέχεται αυτή την πρόταση ως αυτοκριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ωστόσο ότι η ενδεχόμενη αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης θα ολοκληρωθεί το 2010.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Σπηλιωτόπουλο, που είχε αναρωτηθεί γιατί προωθήθηκε τώρα το νομοσχέδιο. «Δεν παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια για να βρούμε τη στιγμή ή για να δούμε εάν αρέσει ή δεν αρέσει η ρύθμιση για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διχάζει την Εκκλησία και το λαό, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις αντιρρήσεις καθηγητών των θεολογικών σχολών. Ο κ. Δημαράς συμφώνησε με την ανάγκη επαρκών στελεχών στην Εκκλησία, επισήμανε ωστόσο ότι οι ανώτατες εκκλησιαστικές σχολές μπορούν να ενσωματωθούν στις θεολογικές σχολές.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης είπε ότι η «ανωτατοποίηση» των εκκλησιαστικών σχολών θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δύο-τρία εκατ. ευρώ, την ώρα που η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της «σεμινάριο» για την επιμόρφωση των στελεχών της.

Για αναβάθμιση εκκλησιαστικών σχολών χωρίς καμία κοινωνική ή επιστημονική αναγκαιότητα έκανε λόγο ο εισηγητής του Συνασπισμού Θανάσης Λεβέντης. «Οι σχολές αυτές θα έχουν εκκλησιαστική διοίκηση, αλλά θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που άλλες σχολές απειλούνται με κλείσιμο» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη