Αισιόδοξα ευρήματα έρευνας

Θετική η στάση του κοινού έναντι των προγραμμάτων ανακύκλωσης

Θετική η στάση του κοινού έναντι των προγραμμάτων ανακύκλωσης
Απορρίμματα στο κέντρο ανακύκλωσης Δήμου Αμαρουσίου, όπου φιλοξενείται το πρόγραμμα ανακύκλωσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Αισιόδοξα τα ευρήματα έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης αναφορικά με τις συνήθειες και τις τάσεις του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση στις περιοχές της Αττικής, όπου εφαρμόζεται σχετικό πρόγραμμα. Ποσοστό 82% των κατοίκων γνωρίζει την ύπαρξη μπλε κάδου ανακύκλωσης στη γειτονιά του και το 74% τον χρησιμοποιεί.

Κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως τοποθετούν απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ για τα υπόλοιπα απορρίμματα, η διάθεσή τους γίνεται σχεδόν καθημερινά.

Για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, το 39% του δείγματος χρησιμοποιεί την ειδική τσάντα ανακύκλωσης που διένειμε η ΕΕΑΑ στα νοικοκυριά των δήμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όσον αφορά στα υλικά που συλλέγουν και απορρίπτουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται τα ακόλουθα: Εφημερίδες, περιοδικά και άλλα έντυπα (85%), πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, κλπ (44%), χάρτινα κουτιά από γάλα, χυμούς κλπ (43%), γυάλινα μπουκάλια (42%), κουτιά αναψυκτικών, μπύρας κλπ (39%).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στα νοικοκυριά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, υπεύθυνη για το «κατέβασμα» των σκουπιδιών είναι η «νυκοκοιρά» (73%). Το συγκεκριμένο γεγονός ισχύει ανεξάρτητα από το μέγεθος του νοικοκυριού και την κοινωνικοοικονομική τάξη στην οποία ανήκει.

Στην έρευνα που υλοποιήθηκε από την εταιρία MRC και διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων συμμετείχαν 563 δημότες των Δήμων Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Πεύκης, Φιλοθέης, Κηφισιάς και Χαλανδρίου, δηλαδή των δήμων όπου διεξάγονται προγράμματα ανακύκλωσης.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 39% δήλωσε ότι συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιεί η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με τους δήμους, διαχωρίζοντας τα σκουπίδια τους ανά είδος, ενώ ένα ποσοστό δημοτών 36%, συμπεραίνεται ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα περιστασιακά.

Επισημαίνεται ότι δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούνιο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε 11 γειτονιές της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη