Μεγάλες οι λίστες αναμονής

Ουραγός της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Ουραγός της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις οργάνων
Ο καθηγητής Αλκης Κωστάκης ανάμεσα στον Κώστα Μανόπουλο (Α) και τον Κωνσταντίνο Σέκερη του ΕΟΜ  
in.gr audio player
Αθήνα
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 6,7 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ξεπερνούν τους δέκα, δείχνουν στοιχεία που παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 Έλληνες περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για να σωθεί η ζωή τους.

Όπως την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Αλκης Κωστάκης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία (33,7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), η Αυστρία (23,8) και το Βέλγιο (21,7).

Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 850 ασθενείς σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού (η αναμονή φτάνει έως τα τέσσερα χρόνια), περίπου 100 περιμένουν να βρεθεί ηπατικό μόσχευμα, και ακόμα δέκα αναζητούν την κατάλληλη καρδιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωστάκης, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου μεταμοσχεύσεων ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο (σήμερα τέτοιες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μόνο στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης), ενώ από τις αρχές του 2005 θα δρομολογηθεί η λειτουργία του κέντρου μεταμοσχεύσεων καρδιάς στον Ευαγγελισμό (σήμερα γίνονται μόνο στο Ωνάσειο).

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη