Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Τα πολιτικά κόμματα ο θεσμός που εμπιστεύονται λιγότερο οι Έλληνες

Τα πολιτικά κόμματα ο θεσμός που εμπιστεύονται λιγότερο οι Έλληνες
Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη Βουλή των Ελλήνων  
in.gr audio player
Βρυξέλλες
Οκτώ στους δέκα Έλληνες δυσπιστούν στα πολιτικά κόμματα και πάνω από τους μισούς δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που αναδημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, το 13% των Ελλήνων είναι «εντελώς απογοητευμένο» από το πώς εμπεδώνεται η δημοκρατία στην Ελλάδα και το 38% δηλώνει «όχι και τόσο ικανοποιημένο».

Μόνο το 9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η δημοκρατία λειτουργεί «εξαιρετικά καλά» στη χώρα μας. Ωστόσο, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη Βουλή των Ελλήνων.

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης συγκεντρώνουν οι μεγάλες εταιρείες, με 69%.

Τα ποσοστά αυτά δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δυσπιστίας για τα πολιτικά κόμματα και τις εταιρείες διαμορφώνεται στο 75% και το 60% αντίστοιχα.

Τρίτος σε ποσοστό δυσπιστίας είναι ο ΟΗΕ (πάνω από 60%), τέταρτη η ελληνική κυβέρνηση, πέμπτη η τηλεόραση και έκτα τα εργατικά συνδικάτα, με 48%.

Οι θεσμοί που απολαμβάνουν περισσότερο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων είναι η Εκκλησία (63%), η Αστυνομία (68%), οι φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις (επίσης 68%), η Δικαιοσύνη (69%) και ο Στρατός (81%).

Το ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα που δείχνει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Φινλανδία (87%), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 66%.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη