Με 115 υπέρ - 67 κατά

«Όχι» από την Ολομέλεια Εφετών στον ορισμό εφέτη-ανακριτή για Κόκκαλη-Μπουρμπούλια

«Όχι» από την Ολομέλεια Εφετών στον ορισμό εφέτη-ανακριτή για Κόκκαλη-Μπουρμπούλια
Δύο θετικές αποφάσεις μέσα σε δύο ημέρες είχε η Δικαιοσύνη για τον κ. Κόκκαλη   (Φωτογραφία:  Avaton )
in.gr audio player
Αθήνα
Η Ολομέλεια Εφετών αποφάσισε την Πέμπτη ότι δεν συντρέχουν λόγοι ορισμού ειδικού εφέτη-ανακριτή για τις υποθέσεις του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και της πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια με ψήφους 115 υπέρ και 67 κατά απέρριψε την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Κρουσταλάκη, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή για τις υποθέσεις Μπουρμπούλια και Ρωσικό Λόττο, κρίνοντας ιδιαίτερα σοβαρές τις σχετικές κατηγορίες.

Η Ολομέλεια έκρινε, επικαλούμενη νομικούς λόγους, ότι για την υπόθεση του Ρωσικού Λόττο η ανάκριση έχει περαιωθεί. Tην οριστική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών το οποίο, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του ανακριτή Γ.Πουρνάρα και θα αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Σε σχέση με την πρωτοδίκη Κ.Μπουρμπούλια, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση με τις «μετοχές-φούσκες», η Ολομέλεια αποφάσισε ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη και πως την υπόθεση πρέπει να αναλάβει πρωτοδίκης και όχι εφέτης ανακριτής.

Η κ. Μπουρμπούλια διώκεται για εννέα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Από τις ανακρίσεις προκύπτουν στοιχεία αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός της υπηρεσίας της πρωτοδίκου που καθιστούν πιθανή την επιβολή σε βάρος της, ακόμη και της ποινής της οριστικής παύσης.

Πετσάλνικος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ.Πετσάλνικος, απαντώντας από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, δήλωσε ότι «σήμερα η Δικαιοσύνη ομίλησε και έλαβε την απόφαση της ανεπηρέαστα».

Ειδικότερα, η πλήρης δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Σε ανύποπτο χρόνο, στις 29 Μαΐου, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «επιτάχυνση της Ποινικής Διαδικασίας» και απαντώντας στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος ζητούσε τη σύγκλιση της Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό εφέτη-ανακριτή, είχα υπογραμμίσει ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται υποδείξεις προς τη Δικαιοσύνη και ότι πρέπει να αφήνεται ανεπηρέαστη να επιτελέσει το έργο της».

»Η θέση μου, ως υπουργού Δικαιοσύνης, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής, είναι κρυστάλλινη: Ο σεβασμός προς τη Δικαιοσύνη και η περιφρούρηση της ανεξαρτησίας της, πάνω από όλα θα πρέπει να γίνεται καθημερινή πράξη από όλους μας και ιδιαίτερα από εμάς τους πολιτικούς. Και αυτό αποτελεί πάγια αρχή της κυβέρνησης. Σήμερα η Δικαιοσύνη ομίλησε και έλαβε την απόφασή της ανεπηρέαστα».

Τελευταία ενημέρωση: 16.20

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη