Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για τη νέα γενιά

in.gr audio player
Αθήνα
Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων (80% σχεδόν) τηρεί επικριτική στάση για την ελληνική κοινωνία, δείχνει μεγάλη προσήλωση σε θεσμούς όπως η Εκκλησία, επιδοκιμάζει σε μεγάλο ποσοστό τη θανατική ποινή και έχει αναγάγει σε υψηλή αξία το Χρηματιστήριο. Οι έννοιες της αριστεράς, της δεξιάς, του καπιταλισμού, του σοσιαλισμού δεν σημαίνουν τίποτα πια για τους νέους, αφού τους προκαλούν αρνητική ή καμιά εντύπωση σε ποσοστό που προσεγγίζει κατά περίπτωση το 80%.

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα έρευνας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με θέμα τις αξίες, τις στάσεις και τις αντιλήψεις της ελληνικής νεολαίας, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου. Η έρευνα έγινε την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου καλύπτοντας τις ηλικίες από 15 έως 29 ετών.

Τα αποτελέσματα μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Πέτρος Σφηκάκης, κατά την παρουσίαση της έρευνας και πρόσθεσε: Μας επαναφέρουν στην καθημερινή πραγματικότητα της ζωής, των προσδοκιών, των απαιτήσεων και των προβλημάτων των νέων ανθρώπων της πατρίδας μας.

Στην παρουσίαση της έρευνας παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιφατικά και η νεολαία φαίνεται πως δεν έχει ομογενοποιημένες απόψεις γύρω από αξίες και πολιτικές θέσεις.

Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της έρευνας είναι το ποσοστό 45,7% των νέων που τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, ενώ το 74,2% υποστηρίζει ότι γενικώς οι ποινές να θα πρέπει να είναι αυστηρότερες.

Ο στρατός, το σχολείο, τα πανεπιστήμια, η Εκκλησία, η βουλή των εφήβων και η δικαιοσύνη αποτελούν τους θεσμούς που απολαμβάνουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης της ελληνικής νεολαίας, με ποσοστά 75,8%, 73,5%, 67,1% και 57% αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να χαίρει της εκτίμησης των νέων, καθώς το ενδεχόμενο διάλυσή της τους αφήνει αδιάφορους σε ποσοστό 55,9%.

Νέα ανερχόμενη αξία των νέων στους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής είναι το χρηματιστήριο, το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στους ερωτηθέντες σε ποσοστό 48,5%.

Πώς χαρακτηρίζει η νέα γενιά τον εαυτό της; Ως επί το πλείστον αγχωμένη, χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν σε ποσοστό 26,8%, αλλά και με ιδανικά όπως η ειρήνη, η οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα η πολιτική είναι ένας τομέας που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους νέους, καθώς στην ερώτηση σας ενδιαφέρει η πολιτική; ένα ποσοστό 48,3% απάντησε καθόλου. Μερικά ακόμη από τα αισθήματά τους απέναντι στην πολιτική, είναι αδιαφορία, σε ποσοστό 23,7%, απογοήτευση, σε ποσοστό 22,9%, δυσπιστία, σε ποσοστό 19,2%, και βαρεμάρα, σε ποσοστό 12,9%.

Τέλος, όσον αφορά στην ελληνική κοινωνία, οι νέοι σε ποσοστό 57% πιστεύουν ότι χρειάζεται βαθιές αλλαγές, τη στιγμή μάλιστα που θεωρούν, σε ποσοστό 89,9%, ότι σημερινή κοινωνία υπάρχει ατιμία και διαφθορά. Επίσης, το 88,4% θεωρεί πως η κοινωνία είναι σκληρή με τους αδυνάτους και μόνο το 31,1% πιστεύει πως το κράτος σέβεται τον πολίτη.

ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη