Η δύναμη της υποβολής

Στο φαινόμενο placebo οφείλεται η ευεργετική δράση της αρωματοθεραπείας

Στο φαινόμενο placebo οφείλεται η ευεργετική δράση της αρωματοθεραπείας
Το καθαρό νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αιθέρια έλαια, αρκεί ο ασθενής να πιστέψει ότι θα βοηθηθεί
(Φωτογραφία: Associated Press)
36

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αρωματοθεραπείας είναι υπαρκτές, αλλά οφείλονται στο φαινόμενο placebo, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ακριβά έλαια που χρησιμοποιούνται ως διεγερτικά είναι εξίσου αποτελεσματικά με το... καθαρό νερό.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μονάχου εξέτασαν σε μία ομάδα εθελοντών την αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων γιασεμιού, μέντας και κανάκας, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για να αυξήσουν την εγρήγορση.

Στους εθελοντές δόθηκαν χειρουργικές μάσκες, ορισμένες από τις οποίες είχαν ψεκαστεί είτε με τα αιθέρια έλαια είτε με νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρόνοι αντίδρασης δεν διέφεραν σημαντικά στα άτομα που είχαν όντως εισπνεύσει αιθέρια έλαια.

Όταν όμως οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο διεγερτικό, έντονο και ευχάριστο έβρισκαν το κάθε δείγμα, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που έδωσαν υψηλές βαθμολογίες ανταποκρίνονταν πράγματι με μικρότερους χρόνους αντίδρασης, ανεξάρτητα από το εάν τους είχαν δοθεί τα γνήσια έλαια ή όχι.

Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία λειτουργεί ως placebo, δηλαδή υποβάλλει τους ασθενείς στην ιδέα ότι νιώθουν πιο υγιείς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πραγματική βελτίωση.

«Η δύναμη της υποβολής έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική» αναφέρει ο δρ. Ρίτσαρντ Τόνκιν του βρετανικού Συμβουλίου για την Έρευνα Συμπληρωματικής Ιατρικής.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το φαινόμενο placebo ενοχλητικό ή πλασματικό. Δεν είναι όμως. Είναι μία πρακτική και αποτελεσματική μεθοδολογία που δρα ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του ασθενή» συμπληρώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη