Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ

Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη

Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Η καταδίκη της Ελλάδας για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγο πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών», πυροδοτεί νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αμφισβητεί ευθέως την εκδοχή της αυτοκτονίας που είχε δεχθεί η εισαγγελική έρευνα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία για την υπόθεση, προκειμένου να ερευνηθεί εκ νέου από εισαγγελικό λειτουργό.
 
Η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του στελέχους της Vodafone έχει μπει δύο φορές στο αρχείο, την πρώτη το 2006 μετά από έρευνα του τότε Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τη δεύτερη το 2014 μετά από έρευνα εφέτη ανακριτή.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής και, επισημαίνοντας ανακολουθίες στους χειρισμούς που έγιναν από την ελληνική Δικαιοσύνη, επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατό του, ώστε να εξακριβωθεί αν συνδεόταν αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του εκλιπόντος υποστήριξε πως ο 34χρονος είναι θύμα δολοφονικής ενέργειας και ότι το συμβάν σχετίζεται με το θέμα των παρακολουθήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη