Σε πολύτεκνους τα χρήματα του ΕΛΓΑ

Καταβολή επιδοτήσεων 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς

Καταβολή επιδοτήσεων 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς
Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)


Την πίστωση στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είναι χρέος μας να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό τόσο για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όσο και για τις μελλοντικές επιλογές, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, αλλά και να σχεδιαστεί σωστά το μέλλον του.

Ο κ. Σαμαράς, αφού ανακοίνωσε ότι σήμερα πιστώθηκε 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, ποσό που αποτελεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, επισήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους, όπως σήμερα, να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα».

Για την ενιαία ενίσχυση του 2012, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ήταν 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου, είχε πιστωθεί σε 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, δηλαδή για ζημιές από βιολογικά φαινόμενα. «Αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις «σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πιστεύω θα πιάσουν τόπο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εντολή που υπάρχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις στον τομέα της μεταποίησης των εξαγωγικών ελληνικών προϊόντων και διαβεβαίωσε τους αγρότες πως η ηγεσία του υπουργείου και ο ίδιος προσωπικά θα αγωνιστούν για να διασφαλίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για τη νέα περίοδο 2014-2020.

«Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα και τους νέους αγρότες. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, έχει αναθέσει στους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη και Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννη, την επεξεργασία ενός ευρύτερου πλέγματος δράσεων και κινήτρων για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια.

Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, το πριμ της εγκατάστασης νέων αγροτών να ανέλθει στα 50.000 ευρώ. Πρόθεση της ΕΕ είναι το 2% του συνολικού ποσού της νέας ΚΑΠ να διοχετευθεί σε νέους αγρότες, καθώς μόνο το 6% του αγροτικού δυναμικού στην Ευρώπη είναι κάτω των 35 ετών.

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την εξέλιξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς και για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία του για την ανάπτυξη επενδύσεων.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των 7.735 σχεδίων βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, εκ των οποίων για 1.348, έχουν ήδη αποσταλεί προεγκρίσεις για αποδοχή και υπογραφή σύμβασης. Υπολογίζεται ότι ενισχύσεις θα λάβουν περί τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στόχος των εν λόγω σχεδίων είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προϊόντων όπως π.χ. πουλερικά, δημητριακά, ελιές. Εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση 188 επενδυτικών σχεδίων στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση αλιευμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, έγινε η πρώτη μεταβίβαση δημόσιας σχολάζουσας γεωργικής γης εκτάσεως 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην Ξάνθη για την εγκατάσταση τριών μεγάλων θερμοκηπίων, 100 στρεμ. έκαστο, με χρήση γεωθερμίας και ενός φωτοβολταικού πάρκου. Από τις επενδύσεις αυτές ύψους 160 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθούν άμεσα 300 θέσεις εργασίας.

Με 3 δισ. ευρώ έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών


Από τον Ιούνιο έως σήμερα, με την καταβολή και του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η ρευστότητα του αγροτικού κόσμου έχει ενισχυθεί με 3 δισ. ευρώ. Μια σημαντική ένεση σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αναλυτικότερα, καταβλήθηκε σε 680.000 δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε 72.000 δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ και σε 438.363 δικαιούχους η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 163 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, δε, δίνεται η δυνατότητα να δοθούν κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία ύψους 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού de minimis.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες

«Ο πρωθυπουργός, με την ανακοίνωσή του για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες», σχολίασε ο αρμόδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

«Η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια. Δεν προσκομίζει κάτι το καινούργιο στον αγροτικό χώρο και συνήθως ανακοινώνεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό», σημείωσε.

«Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αρκεί να τονιστεί ότι η μοναδική που ανέφερε αφορά στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών. Για μια ακόμη φορά ένα καινούργιο βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών», προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη