Αποπνικτική ατμόσφαιρα

Νέφος και αιθαλομίχλη από τα τζάκια «σκεπάζουν» τη χώρα

Νέφος και αιθαλομίχλη από τα τζάκια «σκεπάζουν» τη χώρα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη το πρωί της Τρίτης, λόγω και της βροχής, καθώς ένα κίτρινο νέφος κάλυπτε για αρκετή ώρα τον αττικό ουρανό, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο δεν αφορά όμως μόνο την Αττική. Από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο που είναι εισπνεύσιμα ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.

*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΛΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Στην ανοιχτή εστία ενός τζακιού η καύση είναι ατελής και τα δηλητήρια που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι απείρως πιο επικίνδυνα από αυτά που παράγονται στον στοιχειωδώς συντηρημένο θάλαμο καύσης ενός λέβητα.Έχετε ακούσει για το τοξικό νέφος του Λονδίνου της δεκαετίας '50;Πέθαιναν άνθρωποι εκεί τότε.Απαγόρεψαν την χρήση ξύλων και κάρβουνου και το γύρισαν στο πετρέλαιο και σώθηκαν.Άρα το συμπέρασμα επί του προκειμένου είναι πως πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί μας βλέπω να σκάμε από ασφυξία σαν τα ποντίκια. #0004

  • Αστείο

    Το θέμα είναι ότι ούτε δήμοι, ούτε ο κοσμάκης δεν ενδιαφέρθηκαν να βάλουν ένα ρημάδι φίλτρο στις καμινάδες. Επίσηςς, ο καθένας καίει ό,τι να΄ναι...από χαμόκλαδα μέχρι βερνικωμένες παλιές καρέκλες...ΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ ΤΣΙΦΟΥΤΗΔΕΣ, ΚΑΦΤΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΞΥΛΑ ΠΟΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ, ΦΟΡΜΟΛΕΣ, ΒΕΡΝΙΚΙΑ...ΑΝΑΠΝΕΥΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ Κ ΜΕΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΟΒΑ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ...πφφφ #0006

  • Νέος νόμος θέρμανσης

    Εγώ προτείνω να μπει ένας καινούριος φόρος: Για κάθε δωμάτιο του σπιτιού που έχει καλοριφέρ φόρος 50 ευρώ. Αν δεν έχει, 100 ευρώ. Το μπάνιο να φορολογείται ξεχωριστά, 150 ευρώ έχει δεν έχει! Για τα τζάκια να εφαρμοστεί άλλο σύστημα, ακόμα πιο κερδοφόρο, προτείνετε εσείς! Ε, τι λέτε κύριε Στουρνάρα, δεν είναι καλή η ιδέα μου??? #0007

Διαβάστε όλες τις απόψεις (43)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη