Νέες τροποποιήσεις του νόμου

«Ναι» στο κάπνισμα μαζί με αλκοόλ και μηνιαίο φόρο λέει η κυβέρνηση στα καταστήματα

«Ναι» στο κάπνισμα μαζί με αλκοόλ και μηνιαίο φόρο λέει η κυβέρνηση στα καταστήματα
Το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μορφής   (Φωτογραφία:  Reuters )
in.gr audio player
Αθήνα
Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης-σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ-και όχι µε βάση το τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Στις τροποποιήσεις του νόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.

Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα τα οποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε: εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μορφής.

Με διάταξη του ίδιου νόµου, όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θα εφοδιάζει τα κέντρα διασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µε ειδικό «σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράττονται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • Καλά να πάθουμε!

    Όταν φωνάζενε τις ανοησίες οι bar owners και όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δε σέβονται τίποτα, για επιλογές στο κάπνισμα και με τα συντονιστικά τους και τα πάρτι στην Κλαυθμώνος, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αυτοί ωθήσαν την κατάσταση εκεί! Τώρα οι Καπνιστές θα σκάσουνε τις παραπάνω τιμές γιατί θα μετεφερθεί ο φόρος σε αυτούς, οι Μη Καπνιστές θα τρώνε στην μάπα την κάπνα και την αηδία ΚΑΙ τις τιμές και η Ελλάδα θα οδεύει στην απόλυτη ξεφτίλα μη επιβολής και των πιο απλών πραγμάτω. Ελληνες θηρία της επανάσταστης του τσιγάρου ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ! #0001

  • Το IMF φταίει

    Άλλη μία περίπτωση κατά την οποία ευθύνεται το Δ.Ν.Τ. και όχι η άθλια νοοτροπία των ελλήνων πολιτών και πολιτικών... #0002

  • είναι πολλά τα λεφρά, Άρη!

    Δεν είχα καν ελπίδες ότι μπορεί να εφαρμοστεί ο ισχύων αντικαπνιστικός Νόμος, όταν καλείται να τον εφαρμόσει (λέμε και κανένα αστείο τώρα...) ένας Υπουργός-μανιώδης καπνιστής... Και καλά: στα μπουζούκια (με τα ποτά-μπόμπες, τις υπερκοστολογημένες αμφιβόλου ποιότητος υπηρεσίες και όλα τα άλλα), το τελευταίο που θα με πειράξει είναι το τσιγάρο του διπλανού μου... Ένα καφεδάκι όμως κι ένα πιάτο φαγάκι μπορώ να το έχω χωρίς τον ενοχλητικό καπνό του διπλανού μου; Δε μπορώ! Επειδή ζω στην Ελλάδα!!! Τη μοναδική χώρα σε Ευρώπη και Β.Αμερική που δεν το επιτρέπει/εξασφαλίζει στους πολίτες της... Είναι ασφαλώς κουτόφραγοι οι Ευρωπαίοι που μπορούν να το προσφέρουν στους πολίτες τους παντού... Είναι όμως #0003

Διαβάστε όλες τις απόψεις (125)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη