Στο Μικτό Ορκωτό Αμφισσας

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού στις 6 Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Σήμερα, Τετάρτη, αρχίζει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, από σφαίρες ειδικού φρουρού, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, παρών στο τραγικό περιστατικό, κατηγορείται για απλή συνέργεια.

Επί ποδός έχει τεθεί η αστυνομία για τη δίκη. Περίπου 400 αστυνομικοί υπολογίζεται ότι μετακινούνται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προς την Αμφισσα.

Εν τω μεταξύ, η πόλη ζει με τον φόβο επεισοδίων, καθώς το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία της Αμφισσας αναρχικοί-αντιεξουσιαστές. Ωστόσο, σε φυλλάδια που μοίρασαν αναφέρουν ότι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη διαμαρτυρία τους.

Πάντως, έχουν ήδη γίνει συσκέψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ.Πάγκαλο και επιτελείς της Αστυνομίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι πιθανόν να διακοπεί, καθώς αναμένεται να υποβληθούν σχετικά αιτήματα τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την πολιτική αγωγή.

Η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, έχει ζητήσει δύο φορές να μεταφερθεί η δίκη από την Αμφισσα στην Αθήνα, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί. Παράλληλα, έχει απευθύνει επιστολές στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, καταλογίζοντας σφάλματα και παραλείψεις κατά την ανάκριση, αλλά και στα παραπεμπτικά βουλεύματα των δύο ειδικών φρουρών και ζητάει να μην υπάρχει συνέχεια των σφαλμάτων και παραλείψεων στη δίκη.

Το βούλευμα κάνει λόγο για «ενσυνείδητη αδιαφορία» που επέδειξε ο πρώτος ειδικός φρουρός, ο οποίος «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου».

Ευθύνες αποδίδει το βούλευμα και στο δεύτερο ειδικό φρουρό, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης», ενώ χαρακτηρίζει «ενεργητική» την παρουσία του «και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων, όπως η συμμετοχή του στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων».

Τονίζει επίσης το Συμβούλιο ότι «όχι μόνο δεν απέτρεψε το συνάδελφό του από την επίμεμπτη ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως αυτού, έχοντας μάλιστα θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου που έφερε, ενώ είχε χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη