Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδιαίτερα και ιδιαιτέρως

Ιδιαίτερα και ιδιαιτέρως

Κατ' εξοχήν και κατ' ιδίαν

Όσοι συγκαταλέγονται στους συστηματικούς αναγνώστες της θεματικής ενότητας του in.gr που είναι αφιερωμένη στη γλώσσα, ίσως να θυμούνται ότι τα δύο πρώτα άρθρα αυτής ήταν αφιερωμένα στο ζήτημα της λανθασμένης χρήσης που παρατηρείται σε δύο ζεύγη ομόρριζων επιρρημάτων σε και σε -ως με διαφορετική σημασία: το πρώτο ήταν το άμεσα – αμέσως και το δεύτερο το απλά – απλώς.

Ένα αντίστοιχο ζεύγος επιρρημάτων θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Πρόκειται για τα επιρρήματα ιδιαίτερα και ιδιαιτέρως, που δεν είναι λέξεις ταυτόσημες, παρά το γεγονός ότι ακόμη και άνθρωποι των γραμμάτων χρησιμοποιούν συχνά το ένα αντί του άλλου, καθώς αδυνατούν να συλλάβουν την εννοιολογική διαφορά που υφίσταται μεταξύ τους.

Το επίρρημα ιδιαίτερα είναι συνώνυμο των κυρίως, κατ’ εξοχήν, ιδίως, κατά κύριο λόγο, προπάντων, προπαντός, πολύ, περισσότερο από καθετί άλλο:

«Είναι κάτι που θα το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση, μια και είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος», «Οι διακοπές στο χωριό ήταν ευχάριστες όλες τις εποχές του χρόνου, ιδιαίτερα όμως το καλοκαίρι, όταν είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω ορισμένους από τους συμμαθητές μου», «Η καθηγήτρια της Μουσικής επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της σωστής άρθρωσης», «Θα ήθελα, αγαπητέ μου, να δώσεις τους χαιρετισμούς μου σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα δε στη μητέρα σου», «Εκτιμώ ιδιαίτερα τις ικανότητές της ως επιστήμονος».

Το επίρρημα ιδιαιτέρως, από την άλλη πλευρά, σημαίνει κατ’ ιδίαν, κατά μόνας, σε προσωπικό επίπεδο, χωριστά από τους άλλους, χωρίς την παρουσία τρίτων:

«Μου ζήτησε ευγενικά να μιλήσουμε ιδιαιτέρως», «Μετά το χθεσινό περιστατικό ο προϊστάμενος τον κάλεσε στο γραφείο του και του μίλησε ιδιαιτέρως», «Θα ήθελα, εάν αυτό είναι εφικτό, να σας δω ιδιαιτέρως», «Μου είπαν ότι ρωτούσε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της συντακτικής ομάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαθέσεις του», «Παρά την ένταση που επικρατούσε, την πήρε παράμερα και της μίλησε ιδιαιτέρως».

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου εικονίζεται χωριό στο οποίο οι διακοπές είναι ευχάριστες όλες τις εποχές του χρόνου, ιδιαίτερα όμως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024