Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Aγ. Ελένη βγαίνει από την «απομόνωση»

H Aγ. Ελένη βγαίνει από την «απομόνωση»

Δεν ήταν μόνο ο Ναπολέοντας που έζησε απομονωμένος στην Αγ. Ελένη. Και οι κάτοικοι του νησιού του νοτίου Ατλαντικού ήταν μέχρι σήμερα σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Το νέο αεροδρόμιο αλλάζει τα δεδομένα.

Δεν ήταν μόνο ο Ναπολέοντας που έζησε απομονωμένος στην Αγ. Ελένη. Και οι κάτοικοι του νησιού του νοτίου Ατλαντικού ήταν μέχρι σήμερα σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Το νέο αεροδρόμιο αλλάζει τα δεδομένα.

Για σχεδόν 350 χρόνια η μόνη συγκοινωνία που είχαν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Νήσου της Αγ. Ελένης με τον έξω κόσμο ήταν με πλοίο. Το νησί του Νοτίου Ατλαντικού, που έγινε γνωστό διεθνώς ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, εισέρχεται πλέον δυναμικά στον 21ο αιώνα χάρη στο νέο αεροδρόμιο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Το ιστορικό πλοίο RMS St. Helena των βρετανικών βασιλικών ταχυδρομείων πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες το τελευταίο δρομολόγιο από το νησί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής διάρκειας πέντε ημερών. Συγκριτικά, η πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ στην πρωτεύουσα της Αγ. Ελένης διαρκεί μόλις πέντε ώρες!

«Κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο»

Οι κάτοικοι του νησιού κατέβηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας Τζέιμσταουν για να αποχαιρετίσουν το πλοίο που επί σχεδόν τρεις δεκαετίες συνέδεε το απομονωμένο νησί με την Αφρική. Ένας από αυτούς είναι ο Κιθ: «Ταξίδεψα 26 ή 27 φορές με το πλοίο, που διασφάλιζε τον ανεφοδιασμό, μετέφερε ασθενείς ή ακόμα και μέλη των οικογενειών μας που έρχονταν εδώ για διακοπές. Για μας κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο». Δίπλα του στέκεται ο Κέβιν, ο οποίος συμπληρώνει: «Το πλοίο έχει μια θέση στην καρδιά μας. Είναι κομμάτι του νησιού και της ζωής μας. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό το πλοίο.»

Στη γέφυρα του πλοίου στέκεται ο καπετάνιος Άνταμ Γουίλιαμς. Ξεκίνησε να δουλεύει στo RMS St Helena ως απλός ναύτης πριν από 20 χρόνια. Και ήταν εκείνος που έκανε το τελευταίο ταξίδι προς την ηπειρωτική Αφρική: «Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι είμαι ο τελευταίος καπετάνιος του τελευταίου πλοίου των βασιλικών βρετανικών ταχυδρομείων. Με εμένα ολοκληρώνεται μια ναυτική ιστορία 150 ετών».

Οι κάτοικοι χαιρετούν συγκινημένοι όταν το St. Helena εγκαταλείπει για τελευταία φορά το λιμάνι. Τέλος εποχής για την Νήσο της Αγ. Ελένης.

Γιαν-Φίλιπ Σλίτερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024