Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταινία για τον άνθρωπο που έσπασε το ταμπού της σερβιέτας στην Ινδία

Ταινία για τον άνθρωπο που έσπασε το ταμπού της σερβιέτας στην Ινδία

Για χρόνια αποτελούσε ταμπού στην ινδική κοινωνία το να μιλήσει κανείς ανοιχτά για τις σερβιέτες που χρησιμοποιούν κάθε μήνα οι γυναίκες.

Για χρόνια αποτελούσε ταμπού στην ινδική κοινωνία το να μιλήσει κανείς ανοιχτά για τις σερβιέτες που χρησιμοποιούν κάθε μήνα οι γυναίκες.

Εδώ και έναν μήνα όμως υπάρχει μία τρέλα με αυτό το θέμα, καθώς ακόμα και δημοφιλείς ηθοποιοί του Μπόλιγουντ αναρτούν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διακρίνονται να κρατούν μία σερβιέτα, στο πλαίσιο του κινήματος «PadMan Challenge».

Η ταινία «Padman», που αναμένεται να προβάλλεται από την Παρασκευή στις αίθουσες της Ινδίας, έχει προκαλέσει υστερία σε διάσημους ηθοποιούς και σε άλλες διασημότητες. Στην ινδική κοινωνία οι γυναίκες ντρέπονται να αγοράσουν σερβιέτες από τα καταστήματα. Για να διευκολύνουν τη γυναικεία πελατεία τους, οι μαγαζάτορες τις τυλίγουν σε σκούρα σακούλα και τις παραδίδουν. Ακόμα και στις οικογένειες, το να μιλάς ανοιχτά για τον μηνιαίο κύκλο και τις σερβιέτες θεωρείται ακόμα ενοχλητικό και αποφεύγεται συστηματικά.

Η συγκεκριμένη ταινία βασίζεται στην πραγματική ζωή ενός κοινωνικού λειτουργού, του Αρουνασαλάμ Μουρουγκαναθάμ, στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Σύμφωνα με μία υπάλληλό του, όλα ξεκίνησαν το 1995 όταν ο Μουρουγκαναθάμ διαπίστωσε ότι όλες τις γυναίκες της περιοχής χρησιμοποιούσαν παλιά κουρέλια για σερβιέτες.

Έκπληκτος προσπάθησε να φτιάξει μόνος του μία σερβιέτα, όμως η προσπάθεια του έπεσε στο κενό. Εκτοτε κάθε μήνα προσπαθούσε με διαφορετικά υλικά να φτιάξει ένα νέο είδος σερβιέτας. Τις δοκίμαζε στη γυναίκα του και σε κάποιες φοιτήτριες ιατρικής σχολής. Παρότι ορισμένες φοιτήτριες συμφώνησαν να τις δοκιμάσουν, ντρέπονταν να του πουν τι ακριβώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει ως υλικό. Πέρασε άλλα δύο χρόνια προσπαθώντας να βρει τα κατάλληλα υλικά και άλλα τέσσερα, προκειμένου να καταλήξει πώς θα τα χρησιμοποιεί. Τελικά το 2000 οι προσπάθειες του Μουρουγκαναθάμ έφεραν αποτελέσματα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα εύκολο στην χρήση, χαμηλού κόστους μηχάνημα, που κατασκεύαζε σερβιέτες. Σύντομα η εφεύρεση του Μουρουγκαναθάμ αποτέλεσε επανάσταση. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.000 μηχανήματα σε κάθε κρατίδιο της Ινδίας. Το μηχάνημα κοστίζει περίπου 5.300 δολάρια και περιέχει πρώτες ύλες για την κατασκευή 10.000 σερβιετών.

«Στέλνουμε τη μηχανή και μετά πηγαίνουμε προσωπικά επιτόπου και εκπαιδεύουμε τους εργαζόμενους για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και πως θα φτιάξουν σερβιέτες. Μία σερβιέτα στοιχίζει περίπου δύο ρουπίες, σε σχέση με άλλες που κοστίζουν τα διπλάσια η τριπλάσια», λέει η Κανάν, εργαζόμενη στην επιχείρηση του Μουρουγκαναθάμ.

Σε βίντεο που ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο Μουρουγκαναθάμ δηλώνει: «Αν και είμαστε στον 21ο αιώνα, μόνο 2% των γυναικών στην Ινδία χρησιμοποιούν σερβιέτες. Οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν παλιά κουρέλια ή άλλα ανθυγιεινά υλικά. Βασικός λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι φτωχές γυναίκες στις αγροτικές περιοχές δεν μπορούν να αγοράσουν τις ακριβές σερβιέτες πολλών εταιριών».

Σήμερα γυναικείες ομάδες αυτοβοήθειας (SHGs) σε αγροτικές και αστικές περιοχές της Ινδίας αγοράζουν τη μηχανή για να κατασκευάσουν σερβιέτες για την κοινότητα, και τις υπόλοιπες τις πωλούν. Επιπλέον, εκτός από το γεγονός ότι οι γυναίκες πλέον χρησιμοποιούν υγιεινά υλικά, η μηχανή του Μουρουγκαναθάμ δημιούργησε θέσεις εργασίας γι’ αυτές στην αγροτική Ινδία. Για την εξαιρετική αυτή καινοτομία του το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο το 2014, ενώ την ίδια χρονιά τον συνεχάρη ο Μπιλ Γκέιτς. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση για πολίτη στην Ινδία, το «Padma Shri.»

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024