Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας «αιρετικός» στο Βατικανό

Ένας «αιρετικός» στο Βατικανό

Σε μια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που τα τελευταία χρόνια σείεται συθέμελα από αλλεπάλληλα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, ο Πάπας Φραγκίσκος φαντάζει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή

Οταν τον Μάρτιο του 2013 το περιοδικό «Time» κυκλοφόρησε µε εξώφυλλο τον Πάπα Φραγκίσκο και τίτλο «Ενας πάπας από τον Νέο Κόσµο», πολλοί θεώρησαν ότι βιάστηκε να κρίνει θετικά τον νέο ποντίφικα. Ωστόσο, το βιογραφικό του 266ου ποντίφικα και οι άνθρωποι που τον γνώριζαν από παλιά έδιναν στοιχεία που µπορούσαν να εγγυηθούν µια διαφορετική αύρα στο Βατικανό.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑgazino Σχεδόν έπειτα από πέντε χρόνια και κυρίως μετά την πρόσφατη επταήμερη επίσκεψή του στη Χιλή και στο Περού, ο πρώτος ιησουίτης και μη Ευρωπαίος Πάπας εδώ και 1.200 χρόνια έχει πείσει το μεγαλύτερο μέρος των ρωμαιοκαθολικών (και όχι μόνο) ότι έχει τη διάθεση, τη γνώση και κυρίως την κουλτούρα να δημιουργήσει μια νέα εικόνα για τον μακραίωνο θεσμό – μια εικόνα μακριά από τη χλιδή. Ολες οι ειδήσεις που φτάνουν στα αφτιά μας και τον αφορούν μιλούν για έναν άνθρωπο που νοιάζεται ειλικρινά τους αδύναμους, υιοθετεί ανοιχτή στάση απέναντι στους διαζευμένους και στους ομοφυλόφιλους, προειδοποιεί για τον κίνδυνο των ψευδών ειδήσεων και της πυρηνικής απειλής. Ο Πάπας Φραγκίσκος αγγίζει πρόσωπα που οι προκάτοχοί του δεν ήθελαν ούτε να γνωρίζουν, κάνει χιούμορ με τη Μελάνια Τραμπ, ταξιδεύει αδιάκοπα (το 2016 και στη Λέσβο) και παίρνει θέση ακόμη και για ζητήματα που αφορούν άβολες αλήθειες: φαινόμενα διαπλοκής, οικονομικές ατασθαλίες ή περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες ιερείς.

Η πρόσφατη υπερατλαντική μίνι περιοδεία του Πάπα Φραγκίσκου στάθηκε πάντως αιτία για δηκτικά σχόλια. Αφορμή η ατυχής απόφασή του να υπερασπιστεί τον χιλιανό επίσκοπο Χουάν Μπάρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες γνώριζε την ύπαρξη καταγγελιών σε βάρος του πατέρα Φερνάντο Καραντίμα και τις συγκάλυπτε. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Είναι όλα συκοφαντίες. Είναι αυτό ξεκάθαρο;» είχε δηλώσει ο ποντίφικας ξεσηκώνοντας το πλήθος, για να αποπειραθεί αργότερα να ισορροπήσει τα πράγματα ζητώντας συγγνώμη. Συγκεκριμένα, στο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι κατάλαβε πως πλήγωσε πολλούς με τις δηλώσεις του. Επανέλαβε βέβαια ότι πιστεύει στην αθωότητα του επισκόπου Μπάρος, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει αποδείξεις από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε παρουσία του σε αεροπορική βάση στη Λίμα του Περού την περασμένη Κυριακή, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Λατινική Αμερική, ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός για την περιοχή συγκεντρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο πιστούς. Νωρίτερα ο ποντίφικας είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, όπου συνάντησε ιθαγενείς και κατήγγειλε τη σεξουαλική δουλεία και τη βία σε βάρος των γυναικών και των εφήβων.

in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024