Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πελέ-Μαραντόνα: Από την κόντρα στη συμφιλίωση και τη φωτογραφία της χρονιάς

Πελέ-Μαραντόνα: Από την κόντρα στη συμφιλίωση και τη φωτογραφία της χρονιάς

Απογευματάκι της 1ης Δεκεμβρίου 2017... Σύσσωμος ο «ποδοσφαιρικός πλανήτης» παρακολουθεί με αγωνία την διαδικασία για την κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Σπουδαίες προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου, δίνουν το «παρών» και συμμετέχουν στην κλήρωση... Ανάμεσα τους, ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Κάπου εκεί, βρίσκεται κι ένας ακόμη «ζωντανός θρύλος» της «στρογγυλής θεάς», ο -για πολλούς- κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Το «μαύρο διαμάντι», ο Βραζιλιάνος Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο ή απλά ο Πελέ.

Απογευματάκι της 1ης Δεκεμβρίου 2017… Σύσσωμος ο «ποδοσφαιρικός πλανήτης» παρακολουθεί με αγωνία την διαδικασία για την κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Στο παλάτι του Κρεμλίνου, ο «αμφιτρύων» Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υποδέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους, την ώρα που εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι είναι «καρφωμένοι» στους δέκτες τους, προκειμένου να δουν τις «διαθέσεις» της κληρωτίδας…

Σπουδαίες προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου, δίνουν το «παρών» και συμμετέχουν στην κλήρωση… Ανάμεσα τους, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Γκόρντον Μπανκς, ο Λοράν Μπλαν, ο Καφού, ο Ντιέγκο Φορλάν, ο Φάμπιο Καναβάρο, ο Κάρλες Πουγιόλ και ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν…

Κάπου εκεί, βρίσκεται κι ένας ακόμη «ζωντανός θρύλος» της «στρογγυλής θεάς», ο -για πολλούς- κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Το «μαύρο διαμάντι», ο Βραζιλιάνος Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο ή απλά ο Πελέ… Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά πάντα χαμογελαστός, συνομιλεί με τον Πούτιν και αξιωματούχους οι οποίοι σπεύδουν να τον χαιρετήσουν. Και σε κάποια στιγμή, συμβαίνει αυτό που… «παρακαλούν» να συμβεί κάποια στιγμή στην καριέρα τους, οι επαγγελματίες φωτογράφοι και εικονολήπτες.

Πρόκειται γι΄ αυτό που απολύτως εύστοχα εμπνεύσθηκε η κινεζική φιλοσοφία, πως δηλαδή, μία εικόνα είναι πιο ισχυρή από χιλιάδες λέξεις. Τα φλας στο συγκεκριμένο σημείο του Κρεμλίνου, πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο σε δευτερόλεπτα, καθώς άπαντες θέλουν να απαθανατίσουν τη φωτογραφία της χρονιάς και τη στιγμή που ο Ντιέγκο Μαραντόνα, σκύβει και φιλά τον Πελέ…!

Ο αρχικός και ενστικτώδης αιφνιδιασμός, δίνει την θέση του στα χαμόγελα ικανοποίησης και άπαντες οι παρευρισκόμενοι, προεξάρχοντος του Βλάντιμιρ Πούτιν, απολαμβάνουν τις στιγμές που ακολουθούν. Γιατί όμως μία φωτογραφία ανάμεσα στα δύο «ιερά τέρατα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, χαρακτηρίζεται ιστορική; Ακριβώς επειδή αμφότεροι, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν προβεί σε ανταλλαγή απαξιωτικών εκφράσεων, με βασικό αντικείμενο το «θεμελιώδες ερώτημα» για το ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ιστορία…

Πρόκειται για ένα ζήτημα που, προϊόντος του χρόνου και ειδικά στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, απέκτησε μεγάλη δυναμική στα ποδοσφαιρικά «στέκια» της υφηλίου και διαρκή παρουσία σε κάθε ποδοσφαιροσυζήτηση «υψηλού επιπέδου». Σε αυτό συνετέλεσαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, που «έπεσαν στην παγίδα» των εταιρειών που τους υποστηρίζουν ή των οποίων αποτελούν «ισχυρά προϊόντα», αλλά φυσικά και του Τύπου, που φρόντισε να «διαιωνίσει» το δίλημμα προς όφελος της κυκλοφορίας και των διαφημίσεων…

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, με πρωταγωνιστές τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με την μόνη διαφορά, ότι στη σύγχρονη περίπτωση, η οποιαδήποτε επιχειρούμενη σύγκριση, είναι πολύ περισσότερο δόκιμη και ικανή να σταθεί, σε σχέση με το ζήτημα Πελέ ή Μαραντόνα. Για αρκετούς και απλούστατους λόγους. Οπως για παράδειγμα, ότι όταν έπαιζε ο Πελέ το ποδόσφαιρο ήταν άναρχο σε σχέση με την εποχή του Μαραντόνα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Ντιέγκο ήταν μία ομάδα μόνος του. Οπως επίσης, στα χρόνια του Βραζιλιάνου, η μπάλα είχε εντελώς διαφορετική -και σαφώς με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας- μορφολογία. Κάτι που ισχύει και για τα παπούτσια που φορούσαν τότε οι παίκτες…

«Στην δεκαετία του 1960 με ήθελαν τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ομως έφτασα περισσότερο κοντά στη Γιουβέντους, αφού επήλθε συμφωνία με τον πρόεδρο της Σάντος. Εμένα μου πρόσφεραν ακόμη και μετοχές της FIAT. Το σκέφθηκα και αποφάσισα να μείνω στην ομάδα της καρδιάς μου, την Σάντος», δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο ο Πελέ, απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ως «αδυναμία» του, το γεγονός ότι δεν έπαιξε στην Ευρώπη. Η αλήθεια, όμως, είναι, πως η μεταγραφή του Πελέ σε ευρωπαϊκό σύλλογο, δεν έγινε κυρίως για πολιτικούς λόγους. Το δικτατορικό -στρατιωτικό- καθεστώς της εποχής στη Βραζιλία δεν επέτρεπε την «εξαγωγή του εθνικού θησαυρού», όπως έλεγαν τότε…

Ο Βραζιλιάνος που μεσουράνησε την δεκαετία του 1960 και ο Αργεντινός που έγινε ο «θεός» του ποδοσφαίρου 25 χρόνια αργότερα, κατάφεραν να «διχάσουν» τον κόσμο του λαοφιλέστερου αθλήματος. Τα χρόνια πέρασαν, αμφότεροι έχουν «κρεμάσει τα παπούτσια τους» εδώ και πολύ καιρό, αλλά η σύγκριση εξακολουθεί να βρίσκεται στην… ημερήσια διάταξη. Αν και οι δύο άνδρες δεν είχαν ποτέ στενή επαφή, δεν ήταν λίγες οι φορές που αντάλλαξαν -τουλάχιστον- ειρωνικά σχόλια.

Φαίνεται όμως, πως το «πνεύμα των Χριστουγέννων», επισκέφθηκε -νωρίτερα απ΄ ότι συνηθίζει- το Κρεμλίνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους δύο διάσημους άσους των γηπέδων να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους. Η πρωτοβουλία του «Ντιεγκίτο» ήταν αυθόρμητη και πρόσφερε στα εκατομμύρια των ποδοσφαιρόφιλων έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του «αιώνιου διλήμματος»…

Με την ευκαιρία της «φωτογραφίας της χρονιάς» το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία από το «χρονικό της αιώνιας κόντρας», ανάμεσα στον Πελέ και στον Μαραντόνα…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΛΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

«Δεν είναι καλός ομοσπονδιακός τεχνικός, γιατί έχει φέρει στην ομάδα ένα περίεργο και βαρετό τρόπο παιχνιδιού. Υπήρξε σπουδαίος παίκτης, ναι, αλλά ό,τι έγινε στο Μουντιάλ του 1994, αμαύρωσε την εικόνα του».

«Ο Μαραντόνα έχει μόνο ένα πόδι και δεν είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι».

«Δεν θα σταματούσα με το αυτοκίνητο να πάρω τον Μαραντόνα, ακόμη και εάν τον συναντούσα μία βροχερή ημέρα».

«Γιατί οι αθλητές χάνουν ακόμη και Ολυμπιακά μετάλλια λόγω ντόπινγκ και όχι ο Μαραντόνα;».

«Αποδέχθηκε την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, επειδή είχε ανάγκη από δουλειά και χρήματα. Είδα ότι η Αργεντινή προκρίθηκε με δυσκολία. Δεν πρόκειται όμως για λάθος του Μαραντόνα, αλλά εκείνων που τον προσέλαβαν. Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο μιλά συχνά για εμένα. Θα πρέπει να με αγαπά…».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΕ

«Οι φίλαθλοι με ψήφισαν καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα. Και τώρα κάποιοι, μου ζητούν να μοιρασθώ το βραβείο με τον Πελέ. Οχι, δεν πρόκειται να μοιρασθώ το βραβείο με κανέναν».

«Ο Πελέ θα πρέπει να επιστρέψει στο μουσείο»

«Πήρε το λάθος χάπι. Αντί για χάπι ύπνου τη νύχτα, το πήρε το πρωί. Βρισκόταν σε σύγχυση και δεν ήξερε τι έλεγε. Προτείνω την επόμενη φορά, να λάβει την σωστή φαρμακευτική αγωγή πριν θελήσει να μιλήσει», είπε ο Μαραντόνα όταν έμαθε τις δηλώσεις του Πελέ, σύμφωνα με τον οποίο ο Νεϊμάρ είναι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι.

«Γιατί με συγκρίνετε με τoν Πέλε; Η μητέρα μου, μου έχει πει πως ήμουν πολύ καλύτερος και πως εκείνος, έπαιζε με παίκτες που δεν μπορούν ούτε να κινηθούν».

«Είναι ηλίθιο… Ο Νεϊμάρ είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αλλά μόνο εάν ο Μέσι είναι από έναν άλλο πλανήτη».

«Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις μαζί του, εξαιτίας των ηλίθιων πραγμάτων που συνεχίζει να λέει, όταν δεν παίρνει σωστά τα χάπια του».

«Ο Πελέ είναι μία μαριονέτα του Μπλάτερ».

«Η μεγαλύτερη και κύρια διαφορά μεταξύ Πελέ και Μαραντόνα είναι ότι έχω σεβασμό για όλους τους ποδοσφαιριστές, το οποίο ο Πελέ δεν έχει. Ο Πελέ είναι ο φίλος αυτών που διαχειρίζονται το ποδόσφαιρο. Δεν είμαι φίλος μαζί τους, είμαι με τους παίκτες».

«Επαιξα περίπου δέκα χρόνια στην Ευρώπη, ενώ ο Πελέ μόνο στη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με όσα λέει, κατέκτησε περισσότερα Μουντιάλ. Ομως το να παίζεις στην Ευρώπη, είναι κάτι άλλο».

«Το 2000, ψηφίσθηκα καλύτερος παίκτης του αιώνα από τον κόσμο. Και ο Πελέ ήταν δεύτερος. Οπως και πίσω από τον Αϊρτον Σένα για τον κορυφαίο Βραζιλιάνο αθλητή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024