Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ένα χωριό ευημερεί χάρη στη ζωγραφική με θέμα την τίγρη

Κίνα: Ένα χωριό ευημερεί χάρη στη ζωγραφική με θέμα την τίγρη

Η ζωγραφική με θέμα την τίγρη αποτελεί εμπορικό σήμα του χωριού Γουανγκονγκζουάνγκ της Κεντρικής Κίνας, και πάνω από το 60% των 1.366 χωρικών ασχολούνται πλέον με αυτήν. Το χωριό πουλά χιλιάδες πίνακες ετησίως, το 40% των οποίων εξάγονται κυρίως στην Ιαπωνία και το Μπαγκλαντές.

Ο 52χρονος Σιάο Γιαντσίνγκ, αγρότης στην επαρχία Χενάν της Κεντρικής Κίνας, όταν έφηβος είχε μάθει να ζωγραφίζει, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το χόμπι αυτό θα τον βοηθούσε αργότερα να βγει από τη φτώχια και να καλυτερέψει το βιοτικό του επίπεδο.

Οι χωρικοί στο χωριό Γουανγκονγκζουάνγκ κάθε Πρωτοχρονιά ζωγράφιζαν και πουλούσαν τα σχέδιά τους, μια συνήθεια που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ένας συνταξιούχος καλλιτέχνης της Απαγορευμένης Πόλης ήρθε στο χωριό και τους έμαθε την τέχνη.

Στη δεκαετία του ’80 ο Σιάο έμαθε να ζωγραφίζει την πρωτοχρονιάτικη ζωγραφιά. Τον ελεύθερο χρόνο του, μετά τις αγροτικές εργασίες, ζωγράφιζε και ταξίδευε στις πόλεις για να πουλήσει τα έργα του, τα οποία πουλούσε τόσο φθηνά, ώστε μετά βίας μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Ωστόσο, το 1998 το Κινεζικό Έτος της Τίγρης αποδείχτηκε μια καμπή στη ζωή του. Ένας πελάτης τού παρήγγειλε έναν πίνακα με μια τίγρη.

«Συνήθως ζωγράφιζα λουλούδια και πουλιά, αλλά ποτέ μια τίγρη» λέει ο Σιάο. Χωρίς να έχει μια πραγματική τίγρη κοντά του για μοντέλο, ο Σιάο δανείστηκε μια ζωγραφιά τίγρης από ένα γείτονα, για να την αντιγράψει. Ο πίνακάς του πουλήθηκε σε καλή τιμή, και τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει ολόκληρο το χωριό.

«Οι Κινέζοι αγαπούν τις τίγρεις και είναι πρόθυμοι να κρεμάσουν πίνακες με τίγρεις στα σπίτια τους, καθώς πιστεύουν ότι οι δυνατές τίγρεις μπορούν να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα» εξηγεί ο Σιάο.

Έτσι, ξεκίνησε ένα ταξίδι, όχι για να πουλήσει πίνακες, αλλά σε ζωολογικούς κήπους στη Βορειοανατολική Κίνα, για να παρατηρήσει τις τίγρεις, και έκτοτε αφιερώθηκε σε αυτόν το σκοπό. Το εγχείρημα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία. Το 1999 ήταν ο πρώτος στο χωριό που αγόρασε έγχρωμη τηλεόραση και, ένα χρόνο αργότερα, έναν υπολογιστή.

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, ο Σιάο κατάφερε να πουλήσει τα έργα του στο εξωτερικό, πρώτα στη Σιγκαπούρη, στη συνέχεια στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέπληξε μάλιστα τους υπαλλήλους της τοπικής τράπεζας, όταν πήγε αμερικανικά δολάρια προς ανταλλαγή με κινεζικά γιουάν. «Έχω την εντύπωση ότι με πέρασαν για εγκληματία» λέει χαμογελώντας.

Εντυπωσιασμένοι από την επιτυχία του Σιάο, μερικοί φίλοι του ακολούθησαν το παράδειγμά του, καθώς και αρκετοί χωρικοί.

Η ζωγραφική με θέμα την τίγρη έχει γίνει πλέον εμπορικό σήμα του χωριού, και πάνω από το 60% των 1.366 χωρικών ασχολούνται πλέον με αυτήν. Το χωριό πουλά χιλιάδες πίνακες ετησίως, το 40% των οποίων εξάγονται κυρίως στην Ιαπωνία και το Μπαγκλαντές. Σήμερα το χωριό έχει ετήσια έσοδα ύψους 100 εκατ. γιουάν (15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), πουλώντας πίνακες ζωγραφικής.

Ο 30χρονος Γουάνγκ Τσιανσένγκ έχει κάνει μέχρι σήμερα αρκετές δουλειές. Από εργάτης σε οικοδομή έως κρεοπώλης. Καμία όμως από αυτές δεν του απέφερε αρκετά, ώστε να αγοράσει ένα σπίτι. Ζωγραφίζοντας όμως πίνακες με τίγρεις κερδίζει 300.000 γιουάν το χρόνο, ποσό το οποίο του επέτρεψε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο. Τώρα πια σχεδιάζει να αγοράσει ένα μεγάλο διαμέρισμα στην Τσενγκτσόου, πρωτεύουσα της Χενάν, και να ανοίξει εκεί μια γκαλερί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024