Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία και μόντελινγκ: Έχει μεγέθη η ομορφιά;

Αυστραλία και μόντελινγκ: Έχει μεγέθη η ομορφιά;

Δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, σχετικά με το αν τα υπέρβαρα μοντέλα που εμφανίζονται στις πασαρέλες «δοξάζουν» την παχυσαρκία.

Δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, σχετικά με το αν τα υπέρβαρα μοντέλα που εμφανίζονται στις πασαρέλες «δοξάζουν» την παχυσαρκία.

Η συζήτηση ήταν το άμεσο επακόλουθο της εμφάνισης μοντέλων «μεγάλων μεγεθών», που περπάτησαν στην πασαρέλα σε επίδειξη μαγιό της Sports Illustrated.

Άρθρο γνώμης στην Daily Telegraph τουΣίδνεϊ άσκησε έντονη κριτική στο γεγονός αυτό, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη χρήση υπέρβαρων μοντέλων, ενώ επαγγελματίας της υγείας τόνισε ότι έτσι, προωθούνται επικίνδυνα πρότυπα για την υγεία.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όχθη, η οποία υποστηρίζει ότι η πασαρέλα πρέπει να αναδεικνύει κάθε τύπο σώματος.

Η διαφωνία πυροδοτήθηκε μετά το άρθρο της Σοράγια Φούντα, στο οποίο γράφει ότι «εάν η βιομηχανία της μόδας αποφασίσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί μοντέλα που μοιάζουν να πεθαίνουν της πείνας- κάτι που πρέπει να κάνει- δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει να προβάλλει ένα αντίστοιχα μη υγιές πρότυπο σώματος».

Συντάκτης της Sports Illustrated υπογράμμισε, με τη σειρά του, μιλώντας σε τοπικό κανάλι, ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ομορφιά δεν μπαίνει σε νούμερο one size».

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και επαγγελματίες της υγείας. Ο δρ. Μπραντ Φράνκουμ, πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Αυστραλίας στη Νότια Ουαλία διερωτήθηκε, γιατί τα υπέρβαρα μοντέλα δεν προκαλούν τις ίδιες αντιδράσεις με αυτές που προκαλούν τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα.

«Το να αφήνουμε να περπατούν στην πασαρέλα παχύσαρκες γυναίκες, είναι σα να λέμε ότι είμαστε εντάξει με το φαινόμενο της παχυσαρκίας, είναι σα να το ‘γιορτάζουμε’, ενώ είναι επικίνδυνο, ξεκάθαρα, για την υγεία μας».

Αντιθέτως, ο καθηγητής Τζον Ντίξον, επικεφαλής της έρευνας για την κλινική παχυσαρκία στο Ινστιτούτο Διαβήτη, ξεκαθάρισε ότι τα μοντέλα πρέπει να αντιπροσωπεύουν όλους σε μια κοινωνία.

«Στην κοινωνία μας είναι σύνηθες το να είναι κάποιος υπέρβαρος, ενώ γενικά στην Αυστραλία το 28% των ανθρώπων είναι παχύσαρκοι. Είναι, λοιπόν, προσβλητικό να λέμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να εμφανίζονται σε πασαρέλα».

Επίσης, διευκρίνισε ότι όλοι, ακόμη και τα υπέρβαρα άτομα, μπορούν να δείξουν υπέροχα στην πασαρέλα.

«Το να είσαι υπέρβαρος θεωρείται ταμπού, και μάλιστα ισχυρό. Πρέπει να σεβόμαστε όλους όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά καταφέρνουν να ξεπερνούν τα ταμπού και αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους».

Την ίδια στιγμή, η Στεφάνια Φεράριο, μοντέλο και πρόσωπο της εβδομάδας μόδας στη Μελβούρνη, είπε ότι η βιομηχανία της μόδας δεν θα πρέπει να υιοθετεί ακραίες απόψεις.

«Είμαι υπέρ της ποικιλίας στα μοντέλα, της διαφορετικότητας, των διαφορετικών μεγεθών» εξήγησε στο BBC.

«Οποιοδήποτε νούμερο πάνω από το οκτώ λαμβάνει την ταμπέλα ‘μεγάλο μέγεθος’ στην Αυστραλία. Δηλαδή, το 12 ή 14- που φορά μια μέση γυναίκα- παρουσιάζεται ως μη φυσιολογικό. Όλο αυτό είναι πολύ παραπλανητικό για τα νέα κορίτσια» τόνισε η 24χρονη, που έχει δώσει μάχη με σωματικές διαταραχές.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι για μια περίοδο είχε σταματήσει το μόντελινγκ, αφού είχε τοποθετηθεί στην κατηγορία «υπέρβαρη».

«Ένιωθα άβολα, ένιωθα ότι δεν ήμουν υγιής και ο βασικός λόγος που απείχα από το χώρο είναι επειδή θέλω πραγματικά να προβάλλω ένα υγιές μυαλό και σώμα».

Ο δρ. Φράνκουμ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι είναι άκρως σημαντικό να προωθούμε υγιή πρότυπα ζωής.

«Δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να προβάλλουμε παχύσαρκα μοντέλα με μαγιό ή εσώρουχα για να προωθούμε μηνύματα στον κόσμο να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Δε λειτουργεί έτσι».

«Φυσικά και πρέπει να ‘αγκαλιάζουμε’ τους ανθρώπους κάθε μεγέθους και με κάθε σωματότυπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει ταυτόχρονα να παλεύουμε να κάνουμε τον κόσμο πιο ενεργό στην άσκηση και στη σωστή διατροφή».

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024