Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανοί πίσω από τα ευρώ του Σαν Μαρίνο

Γερμανοί πίσω από τα ευρώ του Σαν Μαρίνο

Η Βέρα και ο Άρνο Λούντβιχ είναι ένα ζευγάρι από τη Γερμανία που ανέλαβε να σχεδιάσει τα νέα κέρματα ευρώ του Σαν Μαρίνο που θα εκδοθούν σε λίγες μέρες. Γιατί όμως επιλέχθηκαν γερμανοί σχεδιαστές;

Η Βέρα και ο Άρνο Λούντβιχ είναι ένα ζευγάρι από τη Γερμανία που ανέλαβε να σχεδιάσει τα νέα κέρματα ευρώ του Σαν Μαρίνο που θα εκδοθούν σε λίγες μέρες. Γιατί όμως επιλέχθηκαν γερμανοί σχεδιαστές;

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσουν περίπου 1,7 εκατομμύρια νέα κέρματα του ευρώ στο Σαν Μαρίνο (στον Άγιο Μαρίνο, ελληνιστί), ένα μικρό κράτος στην ιταλική χερσόνησο με έκταση μόλις 60 τ.χλμ. Τον σχεδιασμό είχαν αναλάβει η Βέρα και ο Άρνο Λούντβιχ από τη Γερμανία. Από πολύ νωρίς οι δύο σχεδιαστές είχαν αποφασίσει ποιά μοτίβα θα κοσμούν τη νέα σειρά. Θα μεταφέρουν στα κέρματα αληθινές εικόνες της μικρής αυτής χώρας: τον Άγιο Μαρίνο, τους φημισμένους πύργους, το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, την εκκλησία των καπουτσίνων, τις πύλες της πόλης και φυσικά το έμβλημα της χώρας. Σε όλα τα κέρματα ο Άρνο Λούντβιχ θα υπογράφει με τα αρχικά του.

Πώς ανέλαβε το ζευγάρι το σχεδιασμό;

Το ζεύγος Λούντβιχ ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το σχεδιασμό νομισμάτων. Κυρίως σχεδιάζει για συλλέκτες. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει σχεδιάσει πάνω από 20.000 μοτίβα. Από τότε όμως που μειώθηκαν οι συλλέκτες, μειώθηκαν και οι παραγγελίες. Ο Άρνο είναι ιδιαίτερα περήφανος που την δεκαετία του 90 ανέλαβε το σχεδιασμό της Junior σακούλας των Mc Donalds.

Η παραγγελία για το σχεδιασμό των κερμάτων του Σαν Μαρίνο έφτασε στα χέρια τους από σύμπτωση. «Μέσω φίλων λάβαμε το αίτημα αναζήτησης, που το Σαν Μαρίνο υπέβαλλε στον επαγγελματικό σύνδεσμο των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας στη Γερμανία. Και μετά απλά κάναμε την αίτησή μας», εξηγεί ο Άρνο Λούντβιχ. Όπως αναφέρει «ζητούνταν νέοι, μοντέρνοι, ταλαντούχοι, αλλά και έμπειροι γερμανοί σχεδιαστές νομισμάτων. Εμείς νέοι δεν είμαστε, αλλά όλα τα υπόλοιπα τα είχαμε». Ο Λούντβιχ και η σύζυγός του κατέθεσαν κάποια σχέδια τους και «αυτοί ενθουσιάστηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά το ζευγάρι. Αρχικά ανέλαβαν το σχεδιασμό ενός αναμνηστικού κέρματος του Σαν Μαρίνο. Λίγο αργότερα κλήθηκαν να σχεδιάσουν και τα νέα κέρματα του ευρώ, τα οποία θα εκδοθούν στις 26 Ιουνίου.

Γιατί όμως Γερμανοί;

Περίεργο είναι που οι αρμόδιοι δεν επέλεξαν κάποιον σχεδιαστή από τη δική τους χώρα. «Ο σχεδιασμός νομισμάτων είναι δύσκολη δουλειά και απαιτεί εξειδίκευση. Απαιτείται εκπαίδευση μακράς διάρκειας και μεγάλη εμπειρία» εξηγεί η Λάιλα Μπενβενούτι από την υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών του Σαν Μαρίνο που εκδίδει γραμματόσημα και νομίσματα. Συνεχίζει λέγοντας ότι «στη χώρα υπάρχει μεν Τμήμα Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν προσφέρεται κανένα μάθημα για τον σχεδιασμό νομισμάτων. Στην Ιταλία μόνο υπάρχει μια σχολή για το σχεδιασμό μενταγιόν. Τον Άρνο μας τον πρότεινε ο πρώην πρόεδρος μας και τώρα έχουμε μια πολύτιμη συνεργασία μαζί του».

Για τις ανάγκες της συνεργασίας ο Άρνο ταξίδεψε στο Σαν Μαρίνο. Όπως αναφέρει «με ξενάγησαν και τράβηξα πολλές φωτογραφίες για να επιλέξω αργότερα τα μοτίβα που θα χρησιμοποιήσω. Δεδομένου ότι το κράτος είναι πολύ μικρό, δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές. Παρόλα αυτά, η αρχιτεκτονική και τα τοπία του είναι εντυπωσιακά και επιβλητικά».

Κριστιάνε Γκλέζερ / Νατάσα Κουκουγιάννη

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024