Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μαρτίνος Λούθηρος playmobil

Ο Μαρτίνος Λούθηρος playmobil

500 χρόνια μετά τις Θέσεις του Λούθηρου, ο θεμελιωτής του προτεσταντισμού παραμένει επίκαιρος. Η Playmobil κάνει χρυσές δουλειές με τη φιγούρα του, ενώ ομάδα στο Facebook «ανεβάζει» στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες.

500 χρόνια μετά τις Θέσεις του Λούθηρου, ο θεμελιωτής του προτεσταντισμού παραμένει επίκαιρος. Η Playmobil κάνει χρυσές δουλειές με τη φιγούρα του, ενώ ομάδα στο Facebook «ανεβάζει» στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες.

Όταν η διάσημη εταιρεία παιχνιδιών Playmobil παρουσίαζε τον Φεβρουάριο 2015 τη νέα φιγούρα που αναπαριστούσε τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον πατέρα του προτεσταντισμού, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την απήχηση που θα είχε στον κόσμο. Ήδη μέσα στις πρώτες 72 ώρες κυκλοφορίας, πωλήθηκαν 34.000 μίνι «Λούθηροι». Έκτοτε το μικροσκοπικό παιχνίδι των 7,5 εκατοστών συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ιδέες της γερμανικής βιομηχανίας παιχνιδιών. Η πορεία των πωλήσεων συνεχίζει να είναι ανοδική μέχρι σήμερα. Συνολικά από το 2015 έχουν πωληθεί σχεδόν 750.000 «Λούθηροι».

Οι επαγγελματίες του κλάδου παραμένουν εντυπωσιασμένοι από το φαινόμενο «Λούθηρος». Πώς όμως εξηγείται;

Ένας λόγος είναι σίγουρα ότι η Μεταρρύθμιση του Λούθηρου άλλαξε την ιστορία της θρησκείας, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στον καθολικισμό. Αλλά όχι μόνο. Η επίδραση της λουθηρανικής διδασκαλίας υπήρξε καθοριστική και για την πυροδότηση πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Επιπλέον η Προτεστανική Εκκλησία γιορτάζει φέτος τα 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λουθήρου, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

Ο «Λούθηρος» ταξιδεύει

Ο παγκόσμιος ενθουσιασμός για το ιδιαίτερο playmobil αντικατοπτρίζεται γλαφυρά στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι μάλιστα ένα γκρουπ στο facebook με τίτλο «Tαξιδεύοντας με τον Λούθηρο». Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται ο διάκονος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αντρέας Ζόμερ από το Μάνχαϊμ, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από το ήδη διάσημο παιχνίδι, θέλησε να κάνει γνωστά με έναν εύληπτο τρόπο τα «πολλά πρόσωπα της προτεσταντικής ζωής στη Γερμανίας και τον κόσμο», όπως ανέφερε ο ίδιος στην DW. Έτσι άρχισε να φωτογραφίζει το playmobil «Λούθηρο» σε διάφορα ευφάνταστα μέρη, ανεβάζοντας στη συνέχεια τις φωτογραφίες στο facebook. Για το διαδικτυακό γκρουπ έδειξαν αμέσως ζωηρό ενδιαφέρον άνθρωποι όλων των ηλικιών, όχι μόνο παιδιά.

O «Λούθηρος» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στη γερμανική Βουλή, αλλά και στην Ισπανία, στην Αφρική ακόμη και στην εβραϊκή γιορτή Μασάδα στη Νεκρά Θάλασσα. Καθένας μπορεί να ποστάρει τη δική του φωτογραφία με τον «Λούθηρο» στο facebook. Όπως επισημαίνει ο διάκονος Αντρέας Ζόμερ μια τέτοια φωτογραφία αποτελεί απλώς την αφορμή για να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος μεταξύ των πιστών.

Το γκρουπ αριθμεί ήδη περί τα 450 μέλη, ενώ η επισκεψιμότητά του αυξάνεται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι άλλωστε οι κατεξοχήν μήνες διακοπών. Τότε ο διάκονος Ζόμερ λαμβάνει φωτογραφίες κυρίως από το εξωτερικό: ο «Λούθηρος» στη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Ρωσία μέχρι και τις Φιλιππίνες. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το εν λόγω playmobil έχει αποκτήσει τελευταία και μια ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία… διπλωματικής φύσης. Η Γερμανική Κεντρική Υπηρεσία Τουρισμού έχει χρίσει ήδη το playmobil-Λούθηρο παγκόσμιο «πρεσβευτή» της για την καμπάνια προώθησης των 500 χρόνων από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

Kλάους Κρέμερ / Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024