Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H γυναίκα που όρθωσε το ανάστημά της σε ακροδεξιό διαδηλωτή

H γυναίκα που όρθωσε το ανάστημά της σε ακροδεξιό διαδηλωτή

Σύμβολο περιφρόνησης της ακροδεξιάς. Οι λέξεις αυτές συνοδεύουν τη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας που στάθηκε με τόλμη και αποφασιστικό βλέμμα απέναντι σε διαδηλωτή του ακροδεξιού κινήματος English Defence League (EDL). Η σκηνή που εκτυλίχθηκε στο Μπέρμιγχαμ, δεν άργησε να απασχολήσει χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου και να φιλοξενηθεί σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμβολο περιφρόνησης της ακροδεξιάς. Οι λέξεις αυτές συνοδεύουν τη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας που στάθηκε με τόλμη και αποφασιστικό βλέμμα απέναντι σε διαδηλωτή του ακροδεξιού κινήματος English Defence League (EDL). Η σκηνή που εκτυλίχθηκε στο Μπέρμιγχαμ, δεν άργησε να απασχολήσει χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου και να φιλοξενηθεί σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πράξη γενναιότητας αποτυπώθηκε στο φακό που απαθανάτισε την Σαφίγια Καν, η οποία δεν χαμήλωσε ούτε λεπτό το βλέμμα της στο άγριο κοίταγμα του διαδηλωτή Ίαν Κρόσλαντ.

Η οικογένεια της Καν έλκει την καταγωγή της από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Πακιστάν. Ο φακός την συνέλαβε τη στιγμή που επιχειρούσε να προστατεύσει γυναίκα που φορούσε μαντίλα και βρισκόταν υπό την απειλή πλήθους διαδηλωτών που την είχαν περικυκλώσει, αφότου τους αποκάλεσε ρατσιστές.

«Ήταν μικροκαμωμένη. Όταν αντιλήφθηκα ότι η αστυνομία έμενε αδρανής και η γυναίκα κινδύνευε από τους άνδρες που την είχαν περικυκλώσει, αποφάσισα να λάβω δράση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό New Zealand η Καν. Περιγράφοντας τον άντρα στον οποίο στάθηκε απέναντι, μίλησε για θυμό και για λόγια που θύμιζαν παραλήρημα.

Εκείνο που συγκίνησε τη θαρραλέα γυναίκα ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και οι αντιδράσεις μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ομολόγησαν ότι η εικόνα τούς άγγιξε.
Περί τους 100 ανθρώπους προσέλκυσε η διαδήλωση του EDL που καταδικάστηκε από τους αρχηγούς των Εργατικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Συντηρητικών της τοπικής αυτοδιοίκησης του Μπέρμιγχαμ.

Αναρτώντας στο Twitter τη φωτογραφία, που ελήφθη από τον Τζόι Γκίντενς του πρακτορείου Press Association, η βουλευτής των Εργατικών Τζες Φίλιπς, έγραψε: «Ποιος φαίνεται να διαθέτει πραγματική δύναμη εδώ (φωτογραφία) ; Η γυναίκα από το Μπέρμιγχαμ ή το μέλος του EDL που ήρθε για μια ημέρα στην πόλη μας και απέτυχε να έρθει κοντά στον κόσμο;». Το σχόλιο της πολιτικού, το οποίο υπεβλήθη την Κυριακή, ενθουσίασε χιλιάδες χρήστες κοινωνικών δικτύων, καθώς πάνω από 18.000 το έχουν ήδη κοινοποιήσει.

Η φωτογραφία άφησε ηχηρό αποτύπωμα ευαισθητοποιώντας όχι μόνο πολιτικούς αλλά και δημοσιογράφους. Για «φωτογραφία της εβδομάδας» έκανε λόγο ο δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής, Πιρς Μόργκαν, ο οποίος αναρτώντας την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Οργισμένος άντρας κοντοστάθηκε μπροστά στην Ασιάτισσα με το περιφρονητικό βλέμμα».

Στην απέναντι πλευρά, τα μέλη του EDL ισχυρίστηκαν, με σχόλιά τους στο Twitter, ότι οι συμπλοκές με αντιφρονούντες που τους αποκάλεσαν «ναζιστικά αποβράσματα», δεν επέτρεψαν την ενός λεπτού σιγή στη συγκέντρωση «προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατίας».

Με εκφράσεις που προδίδουν τη ρατσιστική και βίαιη συμπεριφορά του περιέγραψε ο Κρόσλαντ την Καν. «Είναι βρώμικη, άπλυτη και αριστερή. Έδειξε ασέβεια στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Στοκχόλμης και του Ουέστμινστερ. Είναι τυχερή που δεν της σπάσαμε τα δόντια», έγραψε το μέλος του ακροδεξιού κινήματος στο Facebook.

Η απάντηση της Καν στο παραλήρημα του Κρόσλαντ αποστομωτική, όπως και το βλέμμα της άλλωστε: «Όλοι όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν ότι σέβομαι την ενός λεπτού σιγή για τον χαμό αθώων ανθρώπων ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που πήραν την πρωτοβουλία. Αυτό μου υπαγορεύει η συνείδησή μου που είναι ισχυρό εργαλείο».

Για «φωτογραφία της ντροπής», έκανε λόγο ο πρώην αρχηγός του EDL. Η Καν, πάντως, σχεδιάζει δράσεις εναντίωσης στον φασισμό. «Η φωτογραφία δεν λέει τίποτα, εάν δεν βγει κάτι από αυτή», δηλώνει χαρακτηριστικά .

Στο Κεντρικό Τζαμί του Μπέρμιγχαμ οργανώθηκε εκδήλωση μέσα από την οποία έγινε σαφής η αντίθεση στην διαδήλωση του EDL. Ο βουλευτής των εργατικών Λίαμ Μπίρν που βρέθηκε εκεί με άλλα 300 -περίπου – άτομα, σχολιάζοντας την κίνηση της Καν μίλησε για ένα «θαύμα της καθημερινότητας, για ένα μήνυμα σε όσους προσβλέπουν στον διχασμό».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024