Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Απ.Βεΐζης: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έφερε θάνατο

Ένα χρόνο πριν η βαλκανική οδός μέσω της οποίας πρόσφυγες διέρχονταν από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη έκλεισε. Μαζί με αυτή χάθηκε και η μοναδική ελπίδα για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία στην Ευρώπη. Ο Απόστολος Βείζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τους φράχτες και τα τείχη που υψώνει η Ευρώπη και για την «απάνθρωπη» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Ένα χρόνο πριν η βαλκανική οδός μέσω της οποίας πρόσφυγες διέρχονταν από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη έκλεισε. Μαζί με αυτή χάθηκε και η μοναδική ελπίδα για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία στην Ευρώπη. Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τους φράχτες και τα τείχη που υψώνει η Ευρώπη και για την «απάνθρωπη» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Στις 18 Μαρτίου 2016 ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για το προσφυγικό. Στη διάρκεια ενός χρόνου εφαρμογής της οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για τα θετικά της αποτελέσματα και τη συνεχή πρόοδο.

Ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μιλά για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της στρατηγικής για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.

«Η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας που έκλεισε πριν λίγες μέρες ένα χρόνο, είναι μια συμφωνία απάνθρωπη, που έχει φέρει πόνο, θάνατο και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν εγκλωβιστεί εδώ στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται ως μια συμφωνία επιτυχίας, διότι έχει μειώσει τις ροές των ανθρώπων προς την Ευρώπη και έχει φέρει λιγότερους θανάτους στο Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι οι ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί, όμως ξεχνάμε να αναφερθούμε στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους και χάνουν τη ζωή τους στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κογκό, την Τουρκία, την Υεμένη γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

»Ξεχνάμε να αναφερθούμε στους θανάτους που αυτό το χρόνο της περίφημης συμφωνίας καταγράψαμε στην ίδια την Ευρώπη και στις βαλκανικές χώρες. 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 69 από αυτούς στην Ελλάδα, τρεις σε μια βδομάδα στην Μόρια. Άρα η συμφωνία έφερε θάνατο» λέει ο κ. Βεΐζης.

Αντιμέτωποι με αγκαθωτά συρματοπλέγματα οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ακινητοποιούνται. Χωρίς ασφαλή εναλλακτική λύση ωθούνται στα δίκτυα των διακινητών και σε ακόμη πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές προς τη βόρεια Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο δύσκολες διαδρομές είτε είναι διαδρομές μέσω των Σκοπίων ή μέσω Βουλγαρίας. Ο στόχος τους είναι να ενωθούν με την οικογένεια ή να βρουν το σημείο που θα τους εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον τους. Οι διακινητές χρησιμοποιούν πια διαφορετικές διαδρομές πιο επικίνδυνες, που κοστίζουν παραπάνω» τονίζει ο κ. Βεΐζης.



Στην έκθεσή τους οι ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν αύξηση του ποσοστού των ασθενών με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά 150% και τριπλασιασμό του ποσοστού των ασθενών με διαταραχή μετατραυματικού στρες στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Καταγράφονται επίσης περισσότερες περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας.

«Στον ένα χρόνο της συμφωνίας καταγράφουμε αύξηση στη Λέσβο 150% των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, αύξηση 2,5 με 3 φορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, όταν ήδη το 50% των ασθενών μας στη Σάμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Όταν μόνο τον Ιανουάριο του 2017 είχαμε 12 απόπειρες αυτοκτονίας στη Σάμο. Άρα πως γίνεται μια συμφωνία να φέρνει περισσότερο θάνατο, ασθένειες, πόνο να είναι μια επιτυχημένη συμφωνία;» τονίζει.

Η ψυχική υγεία των προσφύγων επηρεάζεται έμμεσα και άμεσα από τις συνθήκες διαβίωσης, από την ανασφάλεια, από την έλλειψη νομικής ενημέρωσης και στήριξης, από την αβεβαιότητα. Ανάμεσά τους δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι θύματα βασανιστηρίων, θύματα σεξουαλικής βίας, έγκυες, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτή τη στιγμή 13 θύματα βασανιστηρίων βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Λέσβο.

Κατά τον κ. Βεΐζη η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν φτάνει για να λύσει όλα τα προβλήματα.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι είναι η διαχείριση της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων. Μια διαχείριση που είναι ευθύνη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που αποφάσισαν να εγκλωβίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία.

»Η ΕΕ δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Τους βλέπει σαν αριθμούς. Αυτοί όμως οι αριθμοί κρύβουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους. Όταν η Ευρώπη στήνει φράχτες, στέλνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κλείνει τις πόρτες από πού θα ζητήσουν οι άνθρωποι αυτή την προστασία;».

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024