Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύο ψυχολόγοι «φωτίζουν» τον ψυχικό κόσμο των προσφύγων

Δύο ψυχολόγοι «φωτίζουν» τον ψυχικό κόσμο των προσφύγων

Στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα έφτασε πρόσφατα ένα 11χρονο αγόρι από τη Συρία. Δεν μιλούσε καθόλου και ήταν προσκολημμένο στους γονείς του. Κάποιους μήνες πριν μια βόμβα είχε σκάσει δίπλα του. Δύο ψυχολόγοι της οργάνωσης μιλούν στο in.gr για την ψυχοπαθολογία των προσφύγων και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα έφτασε πρόσφατα ένα 11χρονο αγόρι από τη Συρία. Δεν μιλούσε καθόλου και ήταν προσκολημμένο στους γονείς του. Κάποιους μήνες πριν μια βόμβα είχε σκάσει δίπλα του.

Ο Παύλος Σαλίχος, ψυχολόγος στα προγράμματα στο Ελληνικό και στο Κέντρο Ημέρας ήταν εκείνος που βοήθησε το αγόρι να ξεκινήσει ξάνα να επικοινωνεί.

«Στην αρχή ο μικρός φοβόταν να βγει από το σπίτι, ήταν προσκολλημένος στους γονείς του, δεν έκανε παρέα με άλλα παιδιά. Μετά από αυτό το συμβάν, η οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα και τα συμπτώματα του παιδιού έγιναν πιο έντονα όταν έφτασαν στη Χίο. Εκεί μια άλλη οργάνωση διέγνωσε μετατραυματική διαταραχή και ο μικρός δέχθηκε την πρώτη υποστήριξη» λέει ο κ. Σαλίχος.

«Όταν ήρθαν στην Αθήνα, ο πατέρας του τον έφερε σε εμάς για να τον βοηθήσουμε. Ερχόταν μία φορά την εβδομάδα και προσπαθούσα μέσω της ζωγραφικής να τον βοηθήσω να εκφραστεί. Όταν ερχόταν είχα κολλήσει τις ζωγραφιές του στον τοίχο. Κάλεσα όλη την οικογένεια για να αισθανθούν ασφάλεια μαζί μου. Να τους δείξω ότι είναι σημαντικό αυτό που κάνουν. Τους έδινα μικρές συμβουλές στην καθημερινότητά τους ώστε να μην τον αντιμετωπίζουν σαν άρρωστο, να σπάσουν την κοινωνική φοβία».

Σιγά σιγά ο μικρός άρχισε να ανοίγεται περισσότερο, ενώ παράλληλα η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα. «Μετά από δύο μήνες ήταν πολύ καλύτερα. Ήμουν ευχαριστημένος, ήταν σαν να του πήρα την ταμπέλα του αρρώστου» καταλήγει.

«Μέσα από την δουλειά μας με τους πρόσφυγες, παρατηρούμε ότι η ψυχοπαθολογία τους δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν του γενικού πληθυσμού, ωστόσο οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία με αντίκτυπο και σε σωματικό επίπεδο. Η παρατεταμένη δε διαμονή σε καταυλισμούς ή/ και χώρους με αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης επιδυνώνει σημαντικά την όλη κατάσταση» εξηγεί η Ελένη Κοτσώνη, συντονίστρια ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα προγράμματα της οργάνωσης στο Ελληνικό, τις Θερμοπύλες και στο Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα.

Το βασικό σύμπτωμα των προσφύγων είναι το άγχος, αλλά και συμπτώματα που σχετίζονται με μία ελαφριά ή σοβαρή κατάθλιψη, ή το μετατραυματικό άγχος. «Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τι έχει, δεν μπορεί να το ορίσει με όρους ιατρικούς ή ψυχολογικούς, γνωρίζει ωστόσο πώς νιώθει. Και νιώθει αγχωμένος, λυπημένος, απεγνωσμένος ή/και παρουσίαζει σωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, νευραλγίες κλπ) γιατί σωματοποιεί αυτό που νοιώθει» εξηγεί η κ. Κοτσώνη.

«Σε μία πρώτη επαφή μας μιλούν κυρίως για το τώρα. Πως να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες: ασφάλεια, φαγητό, προστασία από το κρύο. Μετά έρχεται ο πόνος: ο πόλεμος, οι απώλειες, ο ξεριζωμός, η βία που έχουν υποστεί. Αν το τραύμα έχει κάπως επουλωθεί προσπαθούμε να μην το ανοίξουμε σε βάθος επειδή είναι μετακινούμενοι πληθυσμοί και δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα τους παρακολουθούμε ή ποια ψυχολογική στήριξη θα έχουν αφού φύγουν.

»Μετά έρχεται η ανησυχία για το αύριο. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το μέλλον τους, δεν μπορούν να χτίσουν, να προγραμματίσουν. Χωρίς προοπτική, ο χρόνος παύει σχεδόν να υπάρχει. Νοιώθουν μετέωροι. Έτσι εστιάζουμε στο σήμερα, το τώρα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την λειτουργικότητά τους μέσα σε μία τόσο δύσκολη και αβέβαιη καθημερινότητα. Στόχος μας είναι επίσης να ενισχύσουμε την αξιοπρέπειά τους, τη δύναμή τους, να τους συνοδεύσουμε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής τους» τονίζει.

Αυτό που όπως λέει η κ. Κοτσώνη επιδιώκουν όλοι οι ψυχολόγοι της οργάνωσης μέσα από τη δουλειά τους είναι οι πρόσφυγες να ξανανιώσουν άνθρωποι πάνω από όλα.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024