Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιέσε Κλάβερ: Η μεγάλη αποκάλυψη των ολλανδικών εκλογών

Γιέσε Κλάβερ: Η μεγάλη αποκάλυψη των ολλανδικών εκλογών

Το κόμμα «Πράσινοι-Αριστερά» είναι ο άλλος μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών, αφού διπλασίασαν τη δύναμή τους και ενδεχομένως να μπουν και σε συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε. Επικεφαλής τους ο 30χρονος Γιέσε Κλάβερ, που σε πολλούς θυμίζει τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Το κόμμα «Πράσινοι-Αριστερά» είναι ο άλλος μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών, αφού διπλασίασαν τη δύναμή τους και ενδεχομένως να μπουν και σε συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε.

Επικεφαλής τους ο 30χρονος Γιέσε Κλάβερ, ο οποίος πανηγύρισε και το παραπάνω το εκλογικό αποτέλεσμα. Βρέθηκε στη Βουλή με 14 έδρες, όταν το 2012 το κόμμα του είχε καταφέρει να εκλέξει τέσσερις βουλευτές.

Ο Κλάβερ είναι ίσως η επιτομή του Ολλανδού: ο πατέρας του -τον οποίο δεν γνώρισε ιδιαίτερα- ήταν από το Μαρόκο και η μητέρα του Ολλανδή από την Ινδονησία (κάποτε αποικία των Ολλανδών).

Στα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ δεν άργησαν να δουν την ομοιότητα με το άλλο μεγάλο αστέρι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, τον Καναδό Τζάστιν Τριντό.

Ο ίδιος δεν διαφωνεί, αλλά επισημαίνει ότι ο Τριντό είναι φιλελεύθερος και σίγουρα έχει περισσότερους μυς. Ίνδαλμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχομένως και ο Μπέρνι Σάντερς.

Το εκλογικό του επιτελείο, γεμάτο νεαρούς «χωμένους» στην τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα, έφτιαξε και το σλόγκαν: Jesse we can (παράφραση του Yes we Can του Ομπάμα με το όνομα του Κλάβερ).

Στην προεκλογική εκστρατεία οι Πράσινοι υπήρξαν η έκπληξη: γέμιζαν τους χώρους που μιλούσε ο επικεφαλής, υπήρχε ενθουσιασμός και νεολαία. Και οι δημοσκοπήσεις -που στην περίπτωση Βίλντερς έπεσαν έξω- επαληθεύθηκαν.

Σε μια χώρα που η οικονομία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, ο Κλάβερ απευθύνθηκε στο εκλογικό σώμα θέτοντας κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα: το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη η παραδοσιακά ανοικτή ολλανδική κοινωνία να μην γυρίσει την πλάτη στους πρόσφυγες.

Και δικαιώθηκε: ένας κόσμος γύρισε καταρχήν την πλάτη στους Εργατικούς (PvdA), ένα από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας που έδωσε πολλούς πρωθυπουργούς, και βρήκε στον πολιτικό του λόγο μια ελπίδα. Ίσως μια καινούργια αρχή.

«Ο Βίλντερς ποντάρει στο μίσος και στο φόβο. Εμείς κάναμε μια εκστρατεία βασισμένη στην ελπίδα και στην ενσυναίσθηση» δήλωσε. Kαι το χιούμορ. Να πως γιόρτασαν στο Twitter το εκλογικό αποτέλεσμα:

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο νικητής Μαρκ Ρούτε θα πρέπει να περάσει αρκετές εβδομάδες συνομιλιών με τους επικεφαλής άλλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι 14 έδρες των Πρασίνων δεν είναι αμελητέα ποσότητα για να περάσουν απαρατήρητες.

O Κλάβερ έχει να στείλει και ένα μήνυμα σε άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί, αρκεί να είστε αληθινοί, υπέρ της Ευρώπης, υπέρ των προσφύγων. Σταθεροί στις αξίες σας.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024