Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα: Βία κατά των γυναικών και μισθολογικό χάσμα

Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα: Βία κατά των γυναικών και μισθολογικό χάσμα

O δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς. Η φράση αυτή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, φτάνει ως διαπίστωση σε μια εποχή που τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα, τη στιγμή που το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα καλά κρατεί.

O δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς. Η φράση αυτή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, φτάνει ως διαπίστωση σε μια εποχή που τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα, τη στιγμή που το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα καλά κρατεί.

«Η κρίση επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμη είναι η πλειοψηφία του άνεργου πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια. Σε προχωρημένη ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες», δηλώνει στο in.gr η κ. Κούβελα εξηγώντας ότι η υφεσιακή εποχή έχει πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Περιγράφει την ασυδοσία που συχνά παρατηρείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εξαιτίας του φαινομένου της μερικής απασχόλησης και της κατάργησης του θεσμού επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα δεδομένα αυτά διογκώνουν το μισθολογικό χάσμα.

«Όσο δεν προχωράμε σε πλήρη απασχόληση και οι γυναίκες δεν εργάζονται σε καλοπληρωμένους κλάδους, θα υπάρχουν αυτά τα ποσοστά. Πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δεν προσλαμβάνουν γυναίκες καθώς δεν θέλουν να καταβάλουν άδειες μητρότητας. Έχουμε μιας μορφής αποκλεισμό», επισημαίνει η Γενική Γραμματέας υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 που έδειξαν ότι η μισθολογικά «ψαλίδα» μεταξύ αντρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά υψηλή. Το συνολικό μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ, το 2010, άγγιζε το 41% και στην Ελλάδα το 45%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την εξαετία 2008-2014, το ανδρικό ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε από το 5,4% στο 23,5% (18,1% αύξηση) και το γυναικείο από το 11,8% στο 30,4% (18,6% αύξηση) ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 και το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Για τον περασμένο Νοέμβριο, προέκυψαν υψηλά ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες που διαμορφώθηκαν στο 62,35%, έναντι 37,65% για τους άνδρες.

Όσον αφορά στο κομμάτι των διευθυντικών θέσεων, έχουν αυξηθεί οι γυναίκες στα συγκεκριμένα πόστα, «ο δρόμος όμως που πρέπει ακόμη να διανύσουμε είναι μεγάλος», αναφέρει η Γενική Γραμματέας Ισότητας εξηγώντας ότι σύμφωνα με τον νόμο για τις δημόσιες υπηρεσίες, στα Συμβούλια πρέπει να υπάρχει η ποσόστωση, δεν τηρείται όμως. Για τις μεγάλες, δε, επιχειρήσεις υπάρχει το σχέδιο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει συνταχθεί ώστε να μετεξελιχθεί σε οδηγία και στα Διοικητικά Συμβούλια το ένα τρίτο να απαρτίζεται από γυναίκες. Το σχέδιο όμως δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε οδηγία.

Πρώτη στη «λίστα» η ενδοοικογενειακή βία

Βία κατά των γυναικών. Ένα θέμα που παρά το πέρασμα των χρόνων αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές όψεις της καθημερινότητας. Από τις γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς που ζουν υπό τη σκιά της κακοποίησης μέχρι και τις ελληνίδες συζύγους που βιώνουν τον πόνο της βίας. Η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις.

«Έχουμε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Τα ποσοστά, δε, της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών είναι υψηλά καθώς αρκετοί είναι οι σύζυγοι που αντιμετωπίζουν τις συντρόφους σαν κτήμα τους. Οι γυναίκες πλέον όμως ανοίγονται, μιλούν για τα προβλήματά τους οπότε διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά βίας», δηλώνει η κ. Κούβελα χωρίς να εστιάζει σε μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς η βία δεν κοιτά κοινωνικοοικονομικό προφίλ.

Σε όλες τις περιφέρειες διατηρεί συμβουλευτικά κέντρα και 61 δομές η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων όπως και στις υπηρεσίες της βρίσκεται η 24ωρη γραμμή SOS 15900, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κατά της βίας των γυναικών.

Η Γραμμή SOS 15900 στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2011 έως και τον Νοέμβριο του 2016 δέχθηκε 26548 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 21381 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 15454 κλήσεις (72%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 5927 κλήσεις (28%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 26%, γονείς 16%, άλλους συγγενείς 14%, αδελφός/ή 13%, γείτονας 13% και άλλα άτομα 16%).

Από τις 15454 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 12958 κλήσεις (83%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, οι 218 κλήσεις (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 182 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, οι 12 κλήσεις (0%) σε πορνεία, 13 κλήσεις (0%) σε trafficking και 515 κλήσεις (3%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

«Κατά κύριο λόγο συναντάμε ενδοοικογενειακή βία όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών. Γυναίκες που πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού ανεξαρτήτως μόρφωσης και κοινωνικοοικονομικού προφίλ. Συχνά στη γραμμή SOS τηλεφωνούν ελληνίδες μορφωμένες με οικονομική άνεση ώστε να μιλήσουν για περιστατικό βίας», αναφέρει η κ. Κούβελα λέγοντας ότι έχει παρατηρηθεί γυναίκες για καιρό να υφίστανται βία μέχρι να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό απόρροιας θυμού.

Γυναίκες που φοβούνται να φύγουν από μια σχέση, στην οποία υφίστανται κακοποίηση, είναι εκείνες που δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και αυτές που το περιβάλλον τους τις αποτρέπει να προχωρήσουν στο βήμα της εγκατάλειψης. Καταγράφονται, ακόμη, περιπτώσεις γυναικών που τρέφουν αισθήματα για τον κακοποιητή.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων πέρα από την ψυχολογική, νομική και συμβουλευτική στήριξη, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της και τη συμβουλευτική εργασία μεριμνώντας για τις γυναίκες που για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, προχωρώντας σε μια νέα αρχή, χρειάζονται εργασία.

Η ανεπαρκής νομοθεσία για τη σεξουαλική κακοποίηση

Λίγες ημέρες αφότου δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφερόταν σε απροστάτευτες γυναίκες – θύματα βιασμού εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου σε Ελλάδα και Βέλγιο, επικαλούμενη μελέτη του διεθνούς οργανισμού Equality Now, η Γενική Γραμματέας ισότητας των Φύλων μιλά επίσης από την πλευρά της για προβληματική νομοθεσία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα ολοκληρωμένο νομικό κείμενο που προβλέπει την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και την τιμωρία του θύτη. Εμείς τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας νομοσχεδίου ώστε να επικυρώσουμε αυτή τη σύμβαση και ταυτόχρονα να ψηφίσουμε νομοσχέδιο που απορρέει από αυτή τη σύμβαση. Προχωρήσαμε σε μια προεργασία στην Γραμματεία μέσα από μια επιτροπή που συγκροτήσαμε. Διαπιστώσαμε πού υστερεί το εθνικό μας δίκαιο και τι πρέπει να αλλάξει. Παραδώσαμε, έτσι, το πόρισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να συνταχθεί το νομοσχέδιο», υποστηρίζει η κ. Κούβελα μια ανάσα πριν από την 61η Σύνοδο του ΟΗΕ που θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024