Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη σκηνή της Eurovision ο νέος «πόλεμος» Ουκρανίας-Ρωσίας

Στη σκηνή της Eurovision ο νέος «πόλεμος» Ουκρανίας-Ρωσίας

Μια φορά και έναν καιρό, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η Ελλάδα έδινε 12 βαθμούς στην Κύπρο και το αντίστροφο. Και τα ειρωνικά σχόλια έπεφταν βροχή. Μετά ήρθε η εποχή των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών να διεκδικήσουν μερίδιο δόξας και το πράγμα πήρε άλλη διάσταση. Πραγματικά πολιτική.

Μια φορά και έναν καιρό, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η Ελλάδα έδινε douze points (12 βαθμούς) στην Κύπρο και το αντίστροφο. Και τα ειρωνικά σχόλια -στην αρένα και τα δημοσιογραφικά θεωρεία- έπεφταν βροχή.

Μετά ήρθε η εποχή των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών να διεκδικήσουν μερίδιο δόξας στον διαγωνισμό και το πράγμα πήρε άλλη διάσταση. Πραγματικά πολιτική.

Το νέο επεισόδιο παίζεται αυτό το διάστημα εν όψει του διαγωνισμού που θα γίνει στο Κίεβο. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία κέρδισε για δεύτερη φορά τον διαγωνισμό το 2016 με ένα τραγούδι εξαιρετικά πολιτικό.

Η Τζαμάλα ερμήνευσε το 1944 το οποίο αναφερόταν στην τύχη των Τατάρων της Κριμαίας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ουκρανία κέρδισε για πρώτη φορά τον διαγωνισμό το 2004. Μάλιστα, στη διοργάνωση που έγινε στο Κίεβο το 2005, κέρδισε για πρώτη φορά η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου και το My number One.

Aπό τότε, πολλά άλλαξαν στην Ουκρανία: απέκτησε μη φιλορώσο πρόεδρο και στα ανατολικά ξέσπασε πολύνεκρος εμφύλιος που συνεχίζεται. Το 2014, η Κριμαία προσαρτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη Ρωσία.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στη Ρωσία για το αν πρέπει να δώσει το «παρών» στον διαγωνισμό του 2017.

Ο βουλευτής Βιτάλι Μιλόνοφ κάλεσε το Channel One TV να μην λάβει μέρος στη διαδικασία, εκτιμώντας ότι η ρωσική αποστολή δεν θα γίνει δεκτή με χαρά στη χώρα.

Μιλώντας στο BBC, o βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η πρότασή του έχει στήριξη από πολλές πλευρές, ενώ παραλλήλισε τον διαγωνισμό του 2017 με «την Ολυμπιάδα του 1936 στη Γερμανία του Χίτλερ».

Αλλά και ένας γνωστός στη Ρωσία καλλιτέχνης, ο Ιωσήφ Κομπζόν στηρίζει το αίτημα του βουλευτή. Μιλώντας στο πρακτορείο Tass εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμμετοχή της χώρας του σε ένα φεστιβάλ που θα κυριαρχεί η ρωσοφοβία, όπως εξήγησε.

Φυσικά τα σχόλια αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα. Η Ουκρανή βουλευτής Όλγα Τσερβάκοβα, είχε έτοιμη την απάντηση:

«Είναι λογικό να σκέφτονται το μποϊκοτάζ οι Ρώσοι. Αυτό άλλωστε κάνουν εδώ και καιρό με πολλά πράγματα: μποϊκοτάζ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην Κριμαία, την ανατολική Ουκρανία. Ακόμα και στο ελβετικό τυρί με τα αντίμετρα που έχουν υιοθετήσει ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ.»

Αν κάποιος θα έπρεπε να φοβάται, αυτοί είμαστε εμείς, συνέχισε η βουλευτής αναφερόμενη στην στρατιωτική επιθετικότητα της Μόσχας. Η Τσερβάκοβα έσπευσε πάντως να διαχωρίσει την πολιτική από τους απλούς Ρώσους πολίτες με τους οποίους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Προς το παρόν, το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι δεν έχει λάβει απόφαση για αποχή. Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν πρέπει να μποϊκοτάρουμε τη διοργάνωση» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι λαμβάνονται υπόψη τυχόν ζητήματα ασφάλειας και μη φιλικών συμπεριφορών που ίσως προκύψουν.

Για την ιστορία, στον διαγωνισμό του 2016 (στη Στοκχόλμη) η Ρωσία ήρθε τρίτη. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η… Αυστραλία, η οποία πλέον έγινε μόνιμη στον διαγωνισμό.

O φετινός 62ος διαγωνισμός θα γίνει 9-13 Μαΐου. Εδώ το επίσημο site.

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024