Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mar-a-Lago: Τα θερινά ανάκτορα του Τραμπ που έγιναν Λευκός Οίκος

Mar-a-Lago: Τα θερινά ανάκτορα του Τραμπ που έγιναν Λευκός Οίκος

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της νίκης του στις προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη μετακόμιση στον Λευκό Οίκο. Τελικά όμως πείστηκε και μετακόμισε.  Φαίνεται όμως ότι είχε και Σχέδιο Β': το Mar-a-Lago στη Φλόριντα, έχει πλέον γίνει ο νέος Λευκός Οίκος.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ είχε εκφράσει πολλές αμφιβολίες για τη μετακόμιση στον Λευκό Οίκο. Μέχρι που ξεναγήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και τελικά πείστηκε ότι η επίσημη κατοικία δεν είναι και τόσο άσχημη.

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες. Στην αρχή όλοι έμαθαν τον περίφημο Πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν -δημοφιλή και μεταξύ των τουριστών- όπου ο εκλεγείς πρόεδρος έβλεπε κόσμο με στόχο τη στελέχωση της κυβέρνησης.

Ύστερα ο Τραμπ μετακόμισε στην Ομοσπονδιακή Πρωτεύουσα, παρέα με την κόρη του και τον γαμπρό του, ενώ εκκρεμεί η μετακόμιση της Μελάνια. Επισήμως, η εντυπωσιακή Πρώτη Κυρία παραμένει στη Νέα Υόρκη για το σχολείο του παιδιού. Οι φήμες την θέλουν να αντιστέκεται ακόμα και μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Στη συνέχεια οι Αμερικανοί και ο κόσμος όλος έμαθε την πολυτελέστατη έπαυλη-συγκρότημα του Mar-a-Lago στην Φλόριντα, η οποία έχει πλέον γίνει κάτι σαν δεύτερος Λευκός Οίκος.

Εκεί πήγε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκεί εμφανίστηκε ο Τραμπ για να παρουσιάσει τον νέο σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας.
{{{ map }}}
Το Mar-a-Lago δεν είναι απλά ένα σπίτι. Είναι ένα συγκρότημα έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου υπάρχει μια πολυτελέστατη βίλα και ένα ιδιωτικό κλαμπ με μερικές εκατοντάδες δωμάτια για λίγους και πλούσιους.

Συνολικά 500 άτομα της αμερικανικής ελίτ μπορούν να βρουν εκεί στέγη και να απολαύσουν τον υπέροχο ήλιο της Φλόριντα. Με το αζημίωτο ασφαλώς.

Ο ίδιος ο Τραμπ, όπως λένε οι φήμες, συνηθίζει να διηγείται στους καλεσμένους του την ιστορία με τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, που κάποτε φιλοξενήθηκε εκεί.

«Νομίζω ότι είστε ο μοναδικός που γνωρίζω με οικία μεγαλύτερη από αυτήν» είπε ο Τραμπ στον διάδοχο του θρόνου, αναφερόμενος ασφαλώς στο Παλάτι του Μπάκινχαμ. Κατά τον Τραμπ, ο Κάρολος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν πράγματι το Παλάτι στο Λονδίνο είναι πιο μεγάλο…

Το Mar-a-Lago έχει τη δική του ιστορία. Χτίστηκε μεταξύ 1924-1927 από την Μάρτζορι Μέριγουέδερ Ποστ (1887-1973), ζάπλουτη κληρονόμο της General Foods.

H ίδια άφησε όρο στη Διαθήκη της να περάσει η έκταση στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και να χρησιμοποιηθεί ως χειμερινή κατοικία του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και guest house για ξενους αξιωματούχους και καλεσμένους του προέδρου.

Γιατί ο πρόεδρος να υφίσταται το ψύχος της Ουάσινγκτον, όταν μπορεί να μετακομίσει στην πάντοτε ηλιόλουστη και ζεστή Φλόριντα;

Το σκεπτικό της κληρονόμου ήταν σωστό, αλλά για το αμερικανικό δημόσιο το κόστος μιας τέτοιας πολυτέλειας -ακόμα και για έναν πρόεδρο- ήταν υπερβολικό.

Έτσι το σπίτι επέστρεψε στην οικογένεια της Μέριγουέδερ Ποστ. Η οποία οικογένεια αποφάσισε να το πουλήσει σε ιδιώτη: το 1985 εμφανίστηκε ο Τραμπ.

Τη δεκαετία του 1990 ο Τραμπ το έκανε club για πλούσιους κάθε είδους. Άνθρωποι του θεάματος πέρασαν τις πύλες του, συναυλίες άφησαν ξύπνιους τους (εύπορους) γείτονες, αρκετή φιλανθρωπία, αλλά και σκάνδαλα.

Και μπορεί η μακαρίτισσα να επιθυμούσε έναν ιδιοκτήτη με πιο φίνο γούστο, ωστόσο, η τελευταία της επιθυμία στον μάταιο τούτο κόσμο έγινε σεβαστή: πλέον το Mar-a-Lago είναι η χειμερινή κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ. Του συγκεκριμένου τουλάχιστον.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024