Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό: Φοβισμένες γυναίκες περικυκλωμένες από πλήθος αντρών

Ελληνικό: Φοβισμένες γυναίκες περικυκλωμένες από πλήθος αντρών

Ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λόγω της εθνικότητάς τους και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση συνάντησαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας όπως δηλώνει στο in.gr η Λία Γώγου. Αντίκρισαν, όπως επισημαίνει, και γυναίκες φοβισμένες από το πλήθος αντρών γύρω τους, ασυνόδευτα παιδιά που ζουν υπό το μόνιμο καθεστώς του κινδύνου.

Απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν συναισθήματα απόγνωσης περιγράφει η Διεθνής Αμνηστία αναφερόμενη στον καταυλισμό του Ελληνικού, ενός χώρου που τα τελευταία 24ωρα έχει μετατραπεί σε πεδίο εντάσεων.

Ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λόγω της εθνικότητάς τους και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση συνάντησαν ερευνητές της Οργάνωσης. Αντίκρισαν και γυναίκες φοβισμένες από το πλήθος αντρών γύρω τους, ασυνόδευτα παιδιά που ζουν υπό το μόνιμο καθεστώς του κινδύνου.

«Περί τα 500 άτομα ζουν στο Ελληνικό. Πολλά από αυτά ασυνόδευτα ανήλικα και αγόρια. Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί. Συναντάμε μητέρες μόνες τους με παιδιά που βρίσκονται μπροστά στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και χωρίς ελπίδα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πολλοί από αυτούς δεν πληρούν τους όρους για την οικογενειακή επανένωση καθώς οι συγγενείς μπορεί να μην είναι στενοί», δηλώνει στο in.gr η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, θίγοντας το θέμα της έλλειψης σχεδίου για τη διαμόρφωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και της μεταφοράς προσφύγων σε πιο ασφαλή μέρη.

Οι συνθήκες υγιεινής στο Ελληνικό παρουσιάζουν μια εικόνα αθλιότητας, τη στιγμή που το ζεστό νερό είναι διαθέσιμο για δύο, μόνο, ώρες την ημέρα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Για «αηδιαστικές» συνθήκες στα μπάνια κάνει λόγο η κ. Γώγου, η οποία δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην απουσία κουζίνας όπου οι πρόσφυγες μαγειρεύοντας θα μπορούσαν να αισθανθούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Φτάνοντας στο επίμαχο θέμα του φαγητού, για το οποίο ανέκυψε σοβαρή συζήτηση μετά τα επεισόδια στο Ελληνικό, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τη γεύση που αφήνει στους πρόσφυγες.

«Με τα φαγητά που δίνονται μπορεί να αρρωστήσει κανείς. Ειδικά για τα μικρά παιδιά κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο», τονίζει.

Γυναίκες απέναντι στο φόβο και τη βία

Οι γυναίκες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τον φόβο και την έλλειψη ασφάλειας. Γυναίκα, μάλιστα, δήλωσε ότι διακινητής την κρατούσε σε ένα σπίτι, αφού την έσυρε έξω από τον καταυλισμό, ώστε να ξεπληρώσει το χρέος της μετακίνησης προς την Ελλάδα.

Στο Ελληνικό παρατηρούνται αρκετές μόνες γυναίκες που συνθέτουν ένα μέρος του ευάλωτου πληθυσμού. Αισθάνονται ανασφάλεια όταν στις γύρω σκηνές διαμένουν πολλοί άντρες, το ένα μπάνιο είναι πολύ κοντά στο άλλο, ενώ και η έλλειψη φωτισμού επιτείνει την ανησυχία.

Στους καταυλισμούς είναι εμφανείς και οι περιπτώσεις γυναικών που μιλούν για βία προερχόμενη από τους συζύγους, η οποία παίρνει πιο τραγικές διαστάσεις με τον εκνευρισμό της παρατεταμένης διαμονής.

Τα προσφυγόπουλα

Μια άλλη δυσάρεστη όψη του Ελληνικού, σύμφωνα με την κ. Γώγου, είναι τα προσφυγόπουλα. Ανήλικα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε πιο ασφαλείς δομές, καθώς είναι πλήρεις, και διαβιούν κάτω από βασανιστικές συνθήκες. Φοβούνται, τη στιγμή που έρχονται αντιμέτωπα με ρατσιστικές επιθέσεις και σοβαρούς κινδύνους όπως τα ναρκωτικά.

Εφιαλτικά σκηνικά για ανήλικους πρόσφυγες καταγράφηκαν και στη Σούδα, όταν έγιναν μάρτυρες μιας μεγάλης επίθεσης και δέχτηκαν πέτρες.

«Παιδιά στη Σούδα μίλησαν για καβγάδες, επιθέσεις, ενώ αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει χώρος στον οποίο αισθάνονται ασφαλείς. »Οι ενήλικοι φωνάζουν», μας είπαν», δηλώνει η κ.Γώγου.

Ο εφιάλτης σε Μόρια και Σούδα

Αγγίζοντας το θέμα των συνθηκών διαβίωσης στη Μόρια μετά τους θανάτους που καταγράφηκαν στον καταυλισμό, μιλά για πρόσφυγες που εξακολουθούν να κοιμούνται σε σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή παρά την επιχείρηση αποσυμφόρησης.

«Τα νησιά μοιάζουν με φυλακές. Εγκλωβίζονται εκεί άνθρωποι με τη συνθήκη ΕΕ και Τουρκίας, όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Πόσο να προστατεύσει μια σκηνή από το κρύο και τη βροχή;», αναρωτιέται η κ. Γώγου η οποία αναφερόμενη στο ενδεχόμενο απώλειας από την ανάπτυξη αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης, αποκαλύπτει ότι όταν είχε επισκεφθεί τη Μόρια είδε ανθρώπους να ζεσταίνονται με αυτοσχέδια μαγκάλια.

Σε ένα πλαίσιο επικρίσεων τοποθετεί και τις συνθήκες που συνάντησε στη Σούδα της Χίου, σε έναν καταυλισμό όπου υπάρχουν πολλοί φοβισμένοι ανήλικοι και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και στη Σάμο, όπου έχει καταγραφεί ένας νεκρός, τις συνθήκες ορίζει η αθλιότητα.

«Ζητάμε να δημιουργηθούν χώροι που να επιτρέπουν την ύπαρξη ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, όπως δωμάτια. Καλούμε την Ευρώπη να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί και οι ευρωπαίοι ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ευρώπη θα πρέπει να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες», υπογραμμίζει η κ.Γώγου και προσθέτει ότι τα hot spot στα νησιά είναι κατασκευασμένα για σύντομη και όχι πολύμηνη διαμονή.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024