Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι άστεγοι το 2017: Γροθιά στο στομάχι πριν το νέο έτος

Οι άστεγοι το 2017: Γροθιά στο στομάχι πριν το νέο έτος

Ζουν στα πιο σκοτεινά σημεία του δρόμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που τους προσπερνούν χωρίς να συνειδητοποιούν το δράμα τους. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αρκεί για να γίνουν αντιληπτοί, όμως το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αγνοείται. Θλίψη και απελπισία προκαλεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας.

Ζουν στα πιο σκοτεινά σημεία του δρόμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που τους προσπερνούν χωρίς να συνειδητοποιούν το δράμα τους. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αρκεί για να γίνουν αντιληπτοί, όμως το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αγνοείται. Θλίψη και απελπισία προκαλεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας.

«Δυστυχώς τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται με τον καιρό, αντιθέτως η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε επιδεινώνεται. Η κρίση έχει συντείνει πολύ σε αυτό καθώς και οι προσφυγικές ροές που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο», δηλώνει στο in.gr η πρόεδρος του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Ελένη Κατσούλη για το πρόβλημα των αστέγων.

Όπως αναφέρει, επειδή οι άστεγοι είναι μία «»ρευστή» ομάδα πληθυσμού (κατά καιρούς μετακινούνται, αρκετοί μένουν σε ακατάλληλα καταλύματα στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση κ.λπ.) δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό τους ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να ζουν. Εκτιμούμε ότι είναι περίπου 1500 άτομα διά γυμνού οφθαλμού χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πόσοι ζούν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και άλλα δυσπρόσιτα σημεία».

Οι δύο ξενώνες που λειτουργούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 210, περίπου, άτομα. Αυτή την περίοδο, ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Κατσούλη, οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πλήρεις.

Στο πλαίσιο της δράσης του ΚΥΑΔΑ και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, έχουν διατεθεί, μέχρι στιγμής, από τον δήμο Αθηναίων δύο θερμαινόμενες αίθουσες, η Λέσχη Φιλίας Αγ. Παύλου και η 4η Δημοτική Κοινότητα.

«Είμαστε σε αναμονή για να δούμε αν τα έκτακτα μέτρα για το ψύχος θα παραταθούν και αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι ίδιες αίθουσες ή κάποιες άλλες. Το ΚΥΑΔΑ, ωστόσο, παραμένει σε 24ωρη επιφυλακή», δηλώνει η πρόεδρος του Κέντρου.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης δεν μεριμνά μόνο για τον άστεγο πληθυσμό της πόλης. «Αυτή την περίοδο έχουμε πάνω από 10.000 εγγεγραμμένους δικαιούχους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας (αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 26.000 ανθρώπους με τα 5.500 να είναι παιδιά) οι οποίοι εξυπηρετούνται μηνιαίως από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (δομή του ΚΥΑΔΑ μέσω της οποίας διανέμονται τρόφιμα, είδη ρουχισμού και υπόδησης, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα που προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες). Καθημερινά στον Κόμβο πραγματοποιούνται περίπου 15 νέες εγγραφές. Οι ξενώνες μας επίσης, στους οποίους φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους, είναι γεμάτοι», επισημαίνει η κ. Κατσούλη υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό πολιτών που αναζητούν μια ανάσα εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.

Το ΚΥΑΔΑ ξεκίνησε ως Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων το 1999, ωστόσο το 2010 μετονομάστηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων καθώς ξεκίνησε να αναπτύσσει δομές και προγράμματα για ένα ευρύτερο κομμάτι του πληθυσμού και όχι μόνο για τους άστεγους.

Την περίοδο αυτή, πέρα από την τακτική βοήθεια που προσφέρει μέσω τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων, παρέχει και άλλες υπηρεσίες όπως το Κοινωνικό Πλυντήριο για νοικοκυριά – δικαιούχους του Κόμβου με κομμένο νερό και ρεύμα ή χωρίς πλυντήριο.

«Δεκάδες δήμοι υπό το φόβο διακοπής κοινωνικών δομών»

Τη ραγδαία αύξηση των πολιτών που έχουν πληγεί από τη φτώχεια επισημαίνουν και από την Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας, οργάνωση που λειτουργεί από το 2012 με τη βοήθεια δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Οι άστεγοι τους οποίους εξυπηρετούμε και παρέχουμε φάρμακα δείχνουν ευγνωμοσύνη», αναφέρουν από την Οργάνωση και μιλούν για το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο που διατίθενται στο Περιστέρι, αλλά και για τις δομές τους που λειτουργούν σε Αιγάλεω και Χαϊδάρι μαζί με τα συσσίτια.

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για άστεγους και άπορους σχεδιάζει να οργανώσει η Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας, που όμως δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Η ευρωπαϊκή αρωγή έχει διακοπεί και εάν δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από το υπουργείο Εργασίας, 50 δήμοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κοινωνικές δομές και οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα της οργάνωσης να χάσουν το καθημερινό τους στήριγμα.

Εκτός ελέγχου το πρόβλημα από το 2015

Έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε αποκαλύψει ότι την περίοδο 2010-2013 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον ορατό πληθυσμό των αστέγων, οι οποίοι βρήκαν προσωρινή ανακούφιση σε διάφορα υπνωτήρια και υπηρεσίες άμεσης κοινωνικής βοήθειας.

Με την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών, όμως, το 2015 οι ανάγκες άμεσης υποδοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τις υπάρχουσες υποδομές με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται σε δημόσιους χώρους.

Η απογραφή του 2011 είχε καταγράψει σε διάρκεια 15 ημερών 630 αστέγους στην Αθήνα, στοιχείο που είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο μέσος χρόνος παραμονής των αστέγων στο δρόμο κυμαίνεται από τρεις μέχρι έξι μήνες. Τα σημερινά στοιχεία όμως για τους άστεγους της πόλης εκπέμπουν σήμα κίνδυνου, τη στιγμή που γεννώνται φόβοι απώλειας ελέγχου όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος…

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024